8 ученици загинаха, а 136 са ранени при взрив в класна стая

Неизвестен влязъл в училището с торба, пълна с експлозиви

Новини
15:41 - 27 Октомври 2020
2885
8 ученици загинаха, а 136 са ранени при взрив в класна стая

Най-малко осем души са загинали, а 136 ученици са ранени след взрив в религиозно училище в пакистанския град Пешавар.

Нападението е станало в една от класните стаи. По това време учениците са били в час. В класната стая, където е станал взривът, е имало около 60 души. Няколко ученици са в критично състояние. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Според властите, учители и служители в медресето (ислямско духовно училище) са сред ранените.

Очевидец е разказал пред BBC, че е видял мъж да влиза в училището с торба пълна с експлозив. 

От полицията съобщиха, че при нападението са използвани 5 килограма експлозиви.  Все още нито една терористична група не е поела отговорност за взрива. Започнало е разследване по случая, съобщи offnews.bg. 

Атентатът беше осъден от опозиционната партия в страната, провеждаща митинги, за да принуди правителството на Имран Хан да се оттегли. Атаката идва дни след предупрежденията на пакистанското разузнаване, че бойци могат да атакуват обществени места и ключови сгради като семинарии и джамии в Пакистан, включително Пешавар.

13 души са загинали при бомбена експлозия в джамия в Пакистан

Град Пешавар се намира близо до границата с Афганистан. Преди шест години въоръжени талибани атакуваха училище в същия град. Бяха убити 148 души, сред които 132 деца.