80 човека от дом за възрастни край Варна са заразени с COVID-19

Новини
09:45 - 03 Август 2020
4184
80 човека от дом за възрастни край Варна са заразени с COVID-19

Увеличава се броя на заразените с COVID19 в дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна, открита е и заразена жена в друг старчески дом - "Гергана". Жената е прибрана за домашно лечение от близките си, тестват се  контактните, както и персонала.

Това съобщи за Радио Варна областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той обясни:

"Около 80 човека от обитателите на дома за стари хора край Варна "Свети Георги" са заразени с Ковид-19 от общо 262-ма души. Очакваме още малко проби, но грубо казано, около 30% от хората в дома ще бъдат с положителни проби. Договорихме се, да не бъдат местени от дома, тъй като са трудно подвижни, второ са над 80 години. Лошото е, че домът е частен, поради което комуникацията е трудна. Направихме екипи от трима доктори и три медицински сестри, за да може на ротационен принцип да се обслужват болните. До момента починалите от дома са трима. За съжаление има заразени и от персонала- докторът, медицински сестри и дори хигиенистката, общо шест човека, като най- тежко е състоянието на лекаря, който е настанен в инфекциозно отделение в средно тежко състояние", коментира Стоян Пасев.

Припомняме, че главният държавен здравен инспектор подаде сигнал с конкретни данни за установени нарушения в дома за стари хора в град Варна. Новината дойде от Апелативна прокуратура – Варна. Проверки са извършени още през нощта на 30 срещу 31 юли.

Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление, като са били нарушени мерки в дом за стари хора "Свети Георги“ в град Варна, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като деянието е извършено по време на пандемия, свързано със смъртни случаи.

Както стана ясно, преди дни бе установено огнище на COVID-19 в частния дом за стари хора "Свети Георги" край Варна. Лекар, който е обслужвал пациенти на повикване, е в тежко състояние.

Започнато е досъдебно производство по член 355, ал. 2 от НК под надзора на Районната прокуратура във Варна. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Проверки ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старчески домове на територията на окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.