80 човека са с изгаряния след израелския удар по Йемен, хусите отвърнаха на атаката

Израел обяви въздушна тревога в град Ейлат, на брега на Червено море

Свят
09:11 - 21 Юли 2024
2013
80 човека са с изгаряния след израелския удар по Йемен, хусите отвърнаха на атаката

Хусите отвърнаха на израелската бомбардировка над пристанищния град Ходейда, при която са били ранени най-малко 80 души. Първаночално беше съобщено, че загиналите от атаката на изтребителите са неуточнен брой.

Телевизията на хусите "Ал Масира" пък съобщи, позовавайки се на данни на йеменското здравно министерство, че при израелската атака са били убити най-малко трима души, а 87 са били ранени.

Повечето от тези хора са със сериозни изгаряния, каза министерството на здравеопазването, контролирано от хусите.

Малко по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му е ударила днес йеменско пристанище, използвано от хусите за доставки на оръжия от Иран - заклет враг на Израел. 

Израелската армия също потвърди, че нейни изтребители са поразили военни цели на хусите в района на пристанището на Ходейда в отговор на стотиците нападения, извършени срещу страната през последните месеци.

Говорител на хусите междувременно даде да се разбере, цитиран от ДПА, че те са готови за "дълга война" срещу Израел "в подкрепа нашите братя в Газа".

Отговорът изглежда не е закъснял, тъй като в южния израелски град Ейлат тази сутрин бяха задействани сирените за въздушна тревога, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на израелската армия. Жителите на града са побързали да се укрият в бомбоубежища.

Ейлат, който се намира на северния бряг на Червено море, често става обект на атаки от страна на йеменските бунтовници хуси.

След началото на войната в ивицата Газа, предизвикана от атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, йеменската групировка, свързана с Иран, започна да извършва нападения срещу кораби в Червено море и района, както и да пуска дронове и да изстрелва ракети срещу Израел. Хусите обявиха, че тези акции са в знак на солидарност с палестинците.

Военновъздушните сили на САЩ и Великобритания нанасяха и периодично удари по обекти на групировката в Йемен, за да спре тя да напада търговските кораби, но изстрелването на ракети по плавателни съдове в Червено море не бе прекратено.