82 396 души починаха от вируса в Русия

Сравнително спокойна е ситуацията в Москва, която е лидер в черната класация

Свят
14:06 - 19 Февруари 2021
2086
82 396 души починаха от вируса в Русия

82 396 достигна броят на жертвите на коронавируса в Русия, като само за последното денонощие те са 470. Преди дни беше публикувана предварителна статистика за февруари, според която страната е на първо място в света по смъртност от COVID-19 на 100 000 души от населението.

В същото време се наблюдава плавен спад за заболеваемостта – за четвъртък новите случаи на коронавирус са 13 443, което е най-ниският показател от октомври м.г. досега.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Москва, която е лидер в черната класация. За последните 24 часа тук новите случаи са едва 1972.

В тази връзка столичните власти решиха да съкратят с 4500 броя на болничните легла за лечение на пациенти с COVID-19. Освен това  бяха отменени почти всички ограничения, въведени във връзка с неразпространението на вируса. Отпадна изискването към работодателите 30% от персонала да работи от вкъщи. Тази мярка вече става доброволна.

Отвориха врати нощните заведения, баровете, дискотеките и боулинг залите. Московските здравни власти отбелязват още една положителна тенденция - за първи път от лятото на миналата година в местните болници са свободни 50% от леглата, предназначени за лечение на пациенти с COVID-19.

По-рано стана ясно, че в Сибирския регион на Русия се формира нов мутирал вариант на коронавируса. Специалистите обаче успокояват, че той не е по-опасен от вече известните щамове на COVID-19.

Стана ясно още, че 157  депутати от руската Дума са се заразили с коронавирус от началото на епидемията досега. По-рано двама парламентаристи починаха от COVID-19. Заради епидемичната обстановка, властите на Русия въведоха задължително носене на маски на всички открити и закрити обществени места, включително в такситата и на паркингите.