83 години от връщането на Южна Добруджа към България

Общество
09:02 - 25 Септември 2023
2127
83 години от връщането на Южна Добруджа към България

Добрич днес отбелязва 107 години от Добричката епопея и 83 години от Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към пределите на България. Добруджанци с почит и признание отбелязват тези две събития, разделени от 24 години, помнят и пазят заветите, разказвани от уста на уста, както за славните боеве на българската армия срещу руски и румънски войски между 5-ти и 7-ми септември 1916 година, така и за радостта на хората, когато, благодарение на Крайовския договор, могат отново спокойно да се нарекат българи.

С празничен концерт на Миро от Добрич на пл. "Демокрация" и концерт с участието на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян; Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов; Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева; Мария Славова – орган и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов в обновената Концертна зала "Добрич" добричлии ще отпразнуват празника на града 25 септември.

По-рано в Концертна зала "Добрич" (Органовата зала) ще се проведе и Тържествено заседание на Общински съвет град Добрич.