8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г.

Страната ни е приютила 9 милиона чуждестранни туристи

Актуални новини
12:02 - 23 Април 2019
2848
8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г.

През 2018 година приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, което е с 6% повече в сравнение с предходната година, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм в София, цитирана от БГНЕС. По думите ѝ, за последните три години – от 2015 насам, 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната.

На форума Ангелкова изтъкна, че чуждестранните туристи, които са дошли у нас през 2018 г., са били над 9 милиона, допълвайки, че страната ни се стреми да развива всички видове туризъм, за да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация.

Според министъра, 2019 г. също ще бъде динамична за туристическия сектор, а борбата ще бъде "за всеки един турист".

Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест, увери тя, заявявайки, че е важно бизнесът да бъде подпомаган с намалени административни процедури.

Министърът посочи, че освен за развитието на зимния и морския туризъм у нас, страната ни полага усилия за развитието и на конгресен туризъм. В тази връзка тя съобщи, че в края на май Министерство на туризма организира международен инвестиционен форум, на който ще бъде предложено в курорта "Слънчев бряг" да бъде изграден конгресен център, където да се провеждат различни събития.

По време на срещата Националният борд по туризъм поиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в икономиката на страната.