84 съдии са „короновани”, 184 дела се отложиха

Актуални новини
18:51 - 10 Ноември 2020
3319
84 съдии са „короновани”, 184 дела се отложиха

84 съдии и 169 съдебни служители са болни от коронавирус, а под карантина са 71 съдии и 165 съдебни служители. Това сочи справка от съдилищата във връзка с разпространението на COVID - 19, която бе представена на заседанието на съдийската колегия на ВСС към 9 ноември.

Друга справка сочи, че общо 184 дела са били отложени в периода 1 - 31 октомври.

Съдийската колегия актуализира и правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Тя указа на административните ръководители да продължат с изготвянето на график на работа на съдиите и съдебните служители в съда, съобразно обстановка в съответния регион.

Също така в кабинетите да работят не повече от 2-ма съдии и то само, ако е възможно осигуряване на разстояние между тях не по-малко от 2 метра и наличие на възможност за проветряване и постоянна дезинфекция.

Друга мярка е в службите, деловодствата и канцелариите да работят толкова служители, колкото е възможно при спазване на разстояние между тях от минимум 2 метра и при наличие на възможност за проветряване и постоянна дезинфекция.

Задължават се съдиите и съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, поради това не са в съда, да бъдат на разположение в рамките на работното време, за да могат да се явят при възникнала необходимост.

Във вторник Софийският районен съд пък призовава гражданите и адвокатите да подават и получават книжа и документи дистанционно.

С цел недопускане на струпване на хора, участниците в съдебните заседания се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на заседанието, за което са призовани.