84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Творбата на художника, нарисувана през 1981 г., е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил

Култура
15:24 - 01 Юли 2020
958
84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Триптих на художника Франсис Бейкън беше продаден на дистанционен търг от аукционната къща "Сотбис" за 84,6 милиона долара, предадоха световните агенции.

Наддаванията бяха организирани без физическото присъствие на публиката заради пандемията, свързана с новия коронавирус. На финалната права за закупуването на триптиха се оказаха двама наддаващи - единият по телефона, другият в интернет. Собственик на произведението най-накрая се оказа наддаващият по телефона, който пожела да остане анонимен.

Творбата на Бейкън, нарисувана през 1981 година, е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил. Първоначално триптихът станал собственост на норвежеца Ханс Расмус Аструп през 1984 година и оттогава бил част от неговата музейна сбирка.


Триптихът по "Орестия" е един от двайсет и осемте, нарисувани от Франсис Бейкън в периода 1962-1991 г. Художникът умира през 1992 година. Негов триптих беше продаден на търг през 2014 г. за около 72 милиона долара.

уга подобна творба на Бейкън намери купувач, година по-рано, за 142,4 милиона долара и постави рекорд за своето време за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството.

Френсис Бейкън (1909 - 1992) е английски художник, известен с често гротескните си, деформирани, кошмарни фигури и сюжети и с ярките цветове в палитрата си. Съвпадение на имената е породило спекулации за далечно сродство с философа Френсис Бейкън.

Посмъртно, художникът има славата на един от най-значимите творци от края на 20 век.