87% от европейците настояват загубата на гори да спре

Повечето анкетирани считат, че обезлесяването е вредно за хората и за дивата природа

Новини
14:16 - 22 Май 2019
1780
87% от европейците настояват загубата на гори да спре

Според публикувано на 21 май проучване на YouGov, преобладаващото мнозинство от европейците искат нови закони, които да гарантират, че храната, която ядат, и продуктите, които купуват, не водят до обезлесяване в световен мащаб.

Проучването е проведено в във 25 страни от Европейския съюз, включително и в България и е поръчано от Агенцията за екологични проучвания, Fern, Greenpeace и WWF.

Осемдесет и седем процента от анкетираните в 25 страни от ЕС са съгласни, че законодателството е необходимо за защита на горите. Деветдесет и един процента също така заявяват, че са загрижени за горите и са съгласни, че обезлесяването е вредно за хората и за дивата природа.

От името на неправителствените организации, Хана Моуат заяви: "Европейците са казали много ясно: те разбират ужасните последици от обезлесяването и не искат да бъдат съучастници в тази трагедия. Те не искат да купуват млечни продукти, пържоли или закуски, които са опетнени от унищожаването на горите. Те искат нови закони, които да гарантират, че простият акт на пазаруване вече не означава ходене по етично въже".

Проучването също така заключава, че мнозинството от гражданите на ЕС смятат, че нито техните национални правителства (66%), нито ЕС (61%) правят достатъчно за справяне с обезлесяването.

Изследването е публикувано в момент, когато Европейската комисия, председателствана от Жан Клод Юнкер до ноември 2019 г., трябва да разкрие плановете си за засилване на действията на ЕС срещу обезлесяването. Остава обаче неясно дали те ще включват предложения за нови закони.

"Комисията на Юнкер би трябвало да даде своя принос, като предложи широкообхватни законодателни мерки за спиране на обезлесяването до 2020 г., за да изпълни международните ангажименти на ЕС и да отговори на призивите на своите граждани", казва Анке Шулмайстер-Олденхоув от европейския офис на WWF.