87 загинали при руски удар върху казарма в Украйна

Руските сили се опитаха да щурмуват Северодонецк, но не успяха и се оттеглиха

Украйна
17:46 - 23 Май 2022
3666
87 загинали при руски удар върху казарма в Украйна

Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нападение по време на войната в Украйна в понеделник, като заяви, че 87 души са били убити миналата седмица, когато руски сили удариха казарма, в която се помещават войски в тренировъчна база в северната част на страната, предава Ройтерс.

Разкриването, че десетки са били убити при атаката, демонстрира способността на Русия да нанася големи поражения, дори далеч от фронта. Преди това Киев каза, че осем души са загинали при ракетния удар на 17 май в казармата в град Десна.

"Днес завършихме работата в Десна. В Десна, под развалините, имаше 87 жертви. Осемдесет и седем трупа", каза президентът Володимир Зеленски по време на реч чрез видеовръзка пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Тогава Москва каза, че е ударила тренировъчна база с ракети с голям обсег. Броят на загиналите, обявен от Зеленски в понеделник, е повече от два пъти повече от броя на убитите при подобна атака срещу украинска тренировъчна база в Яравов в Западна Украйна през март.

"Историята е в повратна точка... Това наистина е моментът, в който се решава дали грубата сила ще управлява света", каза Зеленски в обръщението си, призовавайки за максимални икономически санкции срещу Русия.

В последните сражения на фронта Киев каза, че украинските военни са успели да отблъснат руската атака срещу Северодонецк, източен град, който се превърна в основна цел на офанзивата на Москва, след като превзе Мариупол миналата седмица.

Руските сили се опитаха да щурмуват Северодонецк, но не успяха и се оттеглиха, съобщиха от кабинета на Зеленски. Москва иска да превземе града, докато се опитва да обгради украинските сили и напълно да превземе изцяло Донецка и Луганска области в Донбас, към, които имат претенции проруските сепаратисти , контролиращи столиците им.

Тъй като Москва превзе Мариупол миналата седмица след тримесечна обсада, но загуби територия другаде, войната в Украйна навлиза, според някои западни военни анализатори в нова фаза: сериозен руски опит за превземане на Донбас, преди Москва да премине към защита.

Руското настъпление в района на Попасна показва опит да се открие нова линия на настъпление северно от Попасна, за да завърши обкръжаването на Северодонецк. Едновременно с това те се придвижват на запад към Бахмут. Малко вероятно е обаче руските сили да са в състояние да осигурят пълен ресурс за двете линии на настъпление едновременно.