9-годишното с коронавирус си играе в хотела в Банско

Ексклузивно
22:02 - 16 Март 2020
9017
9-годишното с коронавирус си играе в хотела в Банско

Новината за положителната проба за коронавирус на 9-годишно дете в Банско не спря да плаши читателите. Британчето дошло е на ски почивка с чичо си у нас. Семейството е поставено под карантина в хотел в Банско. 

Днес в централната си обедна емисия новини Би Ти Ви с драматичен тон съобщи ужасната вест, че малко дете е заразено с COVID-19 ... и на фона на тази лоша новина показват хоспитализирано дете — детска ръчичка на системи. И фотошопираната картинка, доукрасена с графика на сърдечен ритъм, все едно детето е на командно дишане.

Истерия, мистерия или най-обикновено драматизиране и насаждане на масова психоза?

Фейсбук потребител, софиянец, но родом от Банско, се ужасил от драматичната информация и решил да я провери. За това той разказва в пост в социалната мрежа.

“Звъня в Банско. И банскалии ми казват следното (Внимание!): Детето е живо и здраво, не е хоспитализирано (не е в болница), защото не е болно и няма симптомите на коронавируса, просто носи вируса в себе си, ала само толкоз. Детето е с близките си в хотела, яде, играе, скача, подскача, смее се, нищо му няма. И това ми го казват познати банскалии, няма да ме лъжат, земляци сме. И даже в сайта на Би Ти Ви пише, че детето е в хотела.”

В същото време новината е представена от Би Ти Ви така, все едно малчуганът е в реанимация. 

“Защо медиите преекспонират и в някои случаи направо манипулират, защо се пускат такива подвеждащи и внушаващи снимки и кадри, с които се облъчват зрителите?”, пита авторът на поста.

“И тази новина, така представена, се разпространява из социалните мрежи и виждам пощурели хора как реагират на нея. Една лелка се кръсти и вайка: ''Олеее, убиха ни децата!''... Пък друга я успокоява: "Ма, то не е нашо, ма!’’. (Демек, чужденче е, какво ни пука за него) ... Представяте ли си какво изтрещяване. И това в мирно време. При истинска война не ми се мисли какво ще е”, чуди се авторът на поста.