9 кораба-призраци край бреговете на САЩ

Истинското им местоположение е на хиляди километри от Калифорния

Мистика
22:44 - 07 Юни 2020
5670
9 кораба-призраци край бреговете на САЩ

Сигнали от 9 кораба са подадени северозападно от Сан Франциско, без плавателните съдове да се намират край бреговете на Калифорния, съобщава списание Newswеek. Когато сигналите са получени, и 9-те кораба са на хиляди километри от Сан Франциско.

Съгласно Конвенцията SOLAS 74/88 всички търговски плавателни съдове с определени размери трябва да имат на борда автоматична система за идентификация (AIS), благодарение на която е възможно да се установят точните координати с местоположението на кораба.

Според Бьорн Бергман, който открива несъответствието между данните за 9-те кораба и истинското им местоположение, подобни случаи са регистрирани и в Китай, където се установява, че AIS просто е станала жертва на хакери. Бергман допълва, че не са редки случаите, когато истинските координати на плавателните съдове се скриват заради незаконен риболов.

Все още е неизвестно какво се опитват да скрият 9-те кораба, чиито сигнали са уловени край Сан Франциско, без съдовете да са там. Възможна е повреда в съобщителната система, но е странно, че това се случва едновременно с толкова много кораби, които са на различни места един от друг.