9 невероятни места на Кавказките минерални бани (СНИМКИ)

Пътешествие
20:02 - 14 Август 2020
6536
9 невероятни места на Кавказките минерални бани (СНИМКИ)

Любимият курорт на руските класици е известен със своите лечебни извори, планински паркове и уютни стари градове с южен колорит и кавказка кухня, пише изданието "Russia Beyond". Малкият курортен регион Кавказки минерални бани се намира в южната част на Русия – той е заобиколен от Кавказките планини, множество езера с лечебна кал и минерални извори. Включва няколко курортни града, във всеки от които има минерални извори с различен състав.

Лечебните свойства на тези води са били известни още в началото на XIX век: Михаил Лермонтов, Александър Пушкин и Лев Толстой обичали да прекарват лятото си тук, в местене от един курорт в друг. Най-вдъхновяващите места на Минералните води ще намерите във фото галерията.

1. Върхът на планината Машук в Пятигорск

Курортният град Пятигорск – столица на Кавказките минерални води, е разположен в подножието на планините Машук и Бещау. Той е не само главен туристически и културен център на региона, но и най-старият балнеологичен курорт в Русия с множество санаториуми. В централния парк "Цветник" можете да се разходите до старите хранилища с минерални извори, да надзърнете в кафенето от началото на XX век и да видите сините води на подземното карстово езеро Провал. Има и въжен път, водещ до връх Машук, от който се разкрива най-спиращата дъха гледка към града.

2. Кисловодски национален парк

Най-голямата гордост на Кисловодск е огромен парк, разположен в самия град. Тук можете без проблем да се разхождате в продължение на седмица, без да повтаряте един и същ маршрут. Долната част на парка е курортна зона с пешеходен булевард, много кафенета и ресторанти, сувенирни магазини и фонтани.

Малко по-високо се намира Долината на розите, заобиколена от иглолистни дървета. От нея можете да се изкачите до най-високата част на парка - олимпийския стадион (около 1200 метра). В парка има много пътеки и терени с различни нива на трудност, включително и специален маршрут, по който трябва да ходите боси. Със сигурност няма да скучаете!

В центъра на Кисловодск са запазени стари вили от края на XIX век, Каскадно стълбище от 1930 г., което води до наблюдателна площадка в средата на парка и главната сграда за нарзанни бани от началото на XX век в мавритански стил.

3. Най-голямото питейно хранилище в Ессентуки

В курортния парк на този град можете да опитате различни видове минерална вода: тук се намира най-голямото питейно хранилище в Европа, предназначено за 5000 посещения в ден.

На няколко крачки от централния вход на парка е невъзможно да не видите калните бани, построени в началото на XX век в стила на античните обществени бани.

4. Курортен парк в Железноводск

Градът се намира в подножието на Желязната планина, която му дава името. Въпреки че това е най-малкият и най-тихият курорт в региона, тук има много интересни места. Дворецът на Емир Бухарски трябвало да бъде превърнат в лятна вила за потомството на Чингис хан, но след трагичната смърт на един от работниците, владетелят на Бухари отказва да отиде там, тъй като смята този инцидент за лоша поличба.

В центъра на Курортния парк е невъзможно да подминете Пушкинското хранилище с минерални води и каскадни алеи, по които шурти планинска вода.

5. Планината Кольцо ("Пръстен")

Недалеч от Кисловодск има невероятна скала с пръстенообразен отвор. Можете да се приближите до нея обаче само от едната страна - зад скалата. Най-смелите туристи се изкачват нагоре и правят екстремни снимки на пръстена. Какви гледки само се откриват към Минералните води!

6. Планината Бещау

Бещау е най-високата и най-известна планина в района на Минералните води. Височината ѝ е 1401 метра. В превод от тюркски името ѝ се превежда като "пет планини". Има разнообразен ландшафт - полегати склонове, отвесни скали, много пътеки и гъсти гори, където се срещат диви животни и птици. А от върховете на Бещау се разкриват гледки към всички градове на Минералните води и връх Елбрус.

7. Лермонтовска скала

Тази скала в дефилето на река Олховка получава името си от руския писател Лермонтов: смята се, че тук се е развивало действието на неговата история "Княгиня Мария". Необичайният пейзаж се получава благодарение на вековното изветряне на пясъчника. Мястото е много популярно сред феновете на ефектните снимки и това никак не е изненадващо! 

8. Медени водопади

5 водопада се спускат в невероятни каскади по планинските проломи - можете да ги наблюдавате безкрайно! Легендата гласи, че те са наречени медени, защото на това място е имало пчелни кошери, а водата е имала вкус на мед. 

9. Езерото Тамбукан

Това малко солено езеро се нарича "Мъртво море на Пятигорск". Калта от езерото Тамбукан е много популярна за лечението на кожни заболявания, а също и в козметиката.