9 общински координатори на ИТН се махат от партията

Бяхме използвани, за да се задуши идеята за промяна и правова държава, гневни са активистите от Врачанско

Новини
16:55 - 17 Юни 2022
4829
9 общински координатори на ИТН се махат от партията

Със заявление до Слави Трифонов като председател на ИТН девет от десетте общински координатори на партията във Врачанска област обявиха, че я напускат и прекратяват членството си от днес. Деветимата обявиха, че след като вчера парламентарната група на ИТН гласува „за“ оставката на председателя на Народното събрание г-н Никола Минчев заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, те се убедили, че е немислимо да остават повече в тази партия.

„Ние се включихме в ПП ИТН, част от нас и в учредяването й, водени от идеята за промяна на порочния модел ГЕРБ+ДПС, за спиране на безогледното ограбване на държавата чрез обществени поръчки и обръчи от фирми, за съдебна реформа, мажоритарен вот и възстановяване на народния суверенитет, са свобода на словото и правото на мнение, за справедливост и демокрация, за евроатлантическа интеграция, за независимост и просперитет на България, се казва в декларацията на напусналите.

Ние поведохме към членство в партията наши близки и познати, убеждавахме да гласуват за партията хора, които уважаваме и ни уважават, хора, на които вярваме и ни вярват. Ние дадохме всичко от себе си в трите парламентарни избори през 2021 г. за успеха на партията, не я предадохме дори и в тежките дни след третия парламентарен вот, именно защото вярвахме, че и вие вярвате в прокламираните идеали и цели.”

Бившите вече координатори от партията на Слави споделят, че приели изтеглянето на министрите от кабинета на коалицията като тактически ход за въздействие върху кабинета по темата Северна Македония. Но не си представяли, че Трифонов иска да свали правителството, което и ИТН е създала.

„След напускането на партията от петимата народни представители Георги Георгиев, Николай Радулов, Иво Атанасов, Деян Петков, Светлин Стоянов и от министър Радостин Василев, за нас вече стана безпощадно ясно, че сме били излъгани, твърдят още напусналите от Врачанско. Повярвахме им, защото знаем, че те казват истината. От тях разбрахме, че сме били използвани да излъжем нашите близки и приятели. Че сме били използвани, за да се задуши идеята за промяна и правова държава. Че сме били използвани да се върне на бял кон статуквото ГЕРБ, което вие доскоро обещавахте да изчегъртате. А вчера разбрахме, че сме предадени. Предадени сме лично от вас, защото решенията в тази партия ги вземате вие еднолично, а парламентарната група ползвате само като група оператори на пултове за гласуване.”

Бившите координатори на ИТН призоваваха всички народни представители от парламентарната група на партията да последват примера на своите петима колеги и да дадат подкрепата си за реформаторското правителство на премиера Кирил Петков при гласуването на вота за недоверие в Народното събрание, като гласуват „против“.