9% от домакинствата в Европа живеят в пълна нищета

СЗО: Плащанията за обслужване пречат на достъпа до здравни грижи

Актуални новини
16:05 - 05 Април 2019
1937
9% от домакинствата в Европа живеят в пълна нищета

9 на сто от домакинствата в 24-те държави в Европейския регион на Световната здравна организация нямат възможност да покриват разходите си за основни нужди като храна наем или комунални услуги. Следствие на това за тях става непосилно да правят и директни плащания за здравно обслужване, когато това се наложи, следователно това пречи пряко на достъпа им до качествено здравеопазване.

Това сочи анализ на Световната здравна организация, разпространен по повод Световния ден на здравето - 7 април. Тази година организацията отправя апел към политическите лидери за повече инвестиции в първичната медицинска помощ и ги предупреждава, че директните плащания на пациентите в различните системи подкопават достъпа до здравни грижи.

Според анализа на СЗО най-бедните, хронично болните и възрастните хора са най-сериозно застрашени от финансови затруднения заради директните плащания за здравеопазване и често не могат да получат достъп до редица здравни услуги, от които се нуждаят.

Експертите съветват държавите да приложат политики, чрез които да сведат до минимум директните плащания. При сравняване на показателя директни плащания на домакинствата като относителен дял от общите здравни разходи България отчита висок процент на фона на останалите държави от ЕС, посочват от СЗО. "Това представлява финансова тежест за населението. За да може в България да се постигнат здравни показатели, сходни с отчетените в най-добре работещите държави в Европейския регион, ще бъде необходимо да се приложи многосекторен подход, който укрепва сътрудничеството между основните заинтересовани страни от гражданското общество и от държавните институции", се изтъква в прессъобщението.