90 години по-късно ексхумират подпалвача на Райхтага

Целта е да се добавят нови щрихи в разследването

Новини
16:12 - 26 Февруари 2023
3722
90 години по-късно ексхумират подпалвача на Райхтага

Основният обвиняем за подпалването на Райхстага през 1933 г. - Маринус ван дер Любе, е бил ексхумиран в ново разследване около случая, смятан за политически подарък във възхода на Адолф Хитлер, съобщава "Гардиън".

Организация, която наблюдава гробищата в Лайпциг, е поискала тази стъпка, като първоначално целта й е била да установи дали тялото в необозначен гроб принадлежи на ван дер Любе. Днес това вече е безспорно доказано. Предстои да се направят допълнителни анализи за наличие на токсини в тялото, което може да допълни нови щрихи към историята.

На 27 февруари 1933 г. пламъци обвиват парламента на Германия. Към този момент Хитлер е назначен за канцлер без парламентарно мнозинство, а до новите избори остават шест дни. За палежа са обвинени група комунистически функционери, сред които и Георги Димитров. 24-годишният нидерландец Маринус ван дер Любе е посочен за основен изпълнител и екзекутиран, а в последвалия процес останалите обвиняеми са оправдани.

Заплахата от "вътрешния враг" осигурява победа на националсоциалистите и отваря пътя към абсолютна власт на Хитлер. Оттогава историците спорят дали палежът на Райхстага е случаен подарък за диктатора или добре планирана операция. Сега - 90 години по-късно, тялото на младия комунист, който се смята за единствен извършител на палежа, е ексхумирано в опит да се установи истината, припомня историята британското издание.

Ван дер Любе е погребан в Южното гробище на Лайпциг. Предстоящият анализ на патолози трябва да покаже дали той не е бил упоен преди Лайпцигския процес - тази хипотеза съществува от години заради странно апатичното поведение на обвиняемия в залата. Подозренията са, че той е бил манипулиран, за да се изтръгне признание или за да се гарантира мълчанието му относно евентуални съучастници. Наличието на определени вещества може да хвърли светлина върху въпроса дали младият човек не е бил просто маша в нечии други ръце.

Консенсусът сред историците е, че подпалването на Райхстага е солова акция. Според редица сведения от съвременници на събитията лидерите на нацистката партия са били изненадани като всички останали от събитията през онази февруарска нощ и дори са били в паника, че започват комунистически метежи. Освен това ван дер Любе признава и не се отказва от думите си до екзекуцията на 10 януари 1934 г.

Малцината вярващи в хипотезата за нацистки заговор обаче се увеличават в последните години. Една от големите загадки е как нидерландецът, който е имал сериозни проблеми със зрението и не е познавал вътрешното разположение на Райхстага, успява да предизвика съвсем сам такъв сериозен пожар, при това с ограничени подръчни средства.