90-годишният гений на филмовата музика Джон Уилямс излиза в пенсия

Композиторът е автор на мелодиите за "Междузвездни войни", "Хари Потър", "Джурасик парк", "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Индиана Джоунс"

Култура
14:15 - 24 Юни 2022
2604
90-годишният гений на филмовата музика Джон Уилямс излиза в пенсия

След като повече от шест десетилетия очарова почитателите на киното със своите произведения, легендарният американски композитор, диригент и пианист Джон Уилямс вероятно за последен път пише филмова музика, предаде Асошийтед прес. 

Съдейки по думите на 90-годишния Уилямс, "Индиана Джоунс 5" ще бъде последният филм, чиято музика композира. 

"В момента работя над "Индиана Джоунс 5", за който мисля, че по-младият от мен Харисън Форд каза, че ще е неговият последен филм. Така че си помислих: Ако Харисън може да го направи, тогава може би и аз мога", споделя Джон Уилямс.

Форд не е анонсирал публично подобно намерение. Уилямс, който навърши 90 години през февруари, също не е абсолютно сигурен, че е готов за това. "Не искам категорично да бъда отписван от всякаква активност", казва той.

Джон Уилямс е композирал музиката за над 100 филма, сред които "Междузвездни войни", поредицата за Хари Потър, "Челюсти", "Джурасик парк", "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Супермен", "Индиана Джоунс".

Вместо да твори филмова музика, композиторът иска да се посвети на страстта си към концертната, в това число да пише концерти за пиано за отличения с "Грами" американски класически пианист Емануел Акс.

Известният режисьор Стивън Спилбърг описва Джон Уилямс, който има пет награди "Оскар" от 52 номининации и е носител на 25 награди "Грами", като човека с най-съществен принос за успеха му като кинодеец.

"Без Джон Уилямс велосипедите всъщност не летят", казва Спилбърг, който често си сътрудничи с легендарния композитор, откакто го кани на среща за обяд през 1972 г. 

Уилямс разказва, че филм от поредицата "Междузвездни войни", например, изисква шест месеца работа, което по думите му на този етап от живота е "дълъг ангажимент". 

Уилямс казва още, че работата през целия живот му е дала "способността да диша и да живее".

Смята се, че по изключителни филмовия постижения Джон Уилямс отстъпва единствено на легендарния Уолт Дисни. Милиарди почитатели на киното по света могат да разпознаят тематичната мелодия на "Челюсти" или прочутия "Имперски марш" от "Междузвездни войни". 

"Казаха ми, че музиката се свири по цял свят", споделя композиторът. "Какво може да бъде по-удовлетворяващо от това?"

"Индиана Джоунс 5" - първият филм от поредицата, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, трябва да излезе на екран през юни 2023 г.