90% от доматите по сергиите били вносни

Актуални новини
15:36 - 25 Юни 2019
562
90% от доматите по сергиите били вносни

В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90% според статистка на браншовите асоциации. "По наши проучвания данните не са в такива рамки, но провеждаме паралелно обследване", коментира пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Той припомни, че предстои създаването на регистър на търговците на плодове и зеленчуци, като целта е пълна проследяемост и регулация на вноса. По думите му тази база данни ще бъде свързана със структурите на НАП, на Агенция "Митници" и на БАБХ.

"Целта не е да забраняваме търговията на плодове и зеленчуци, целта е регулиране, за да знаем какво консумираме. Целим модела, прилаган в Гърция, че няма как да отиде свободно на пазара в Солун и да предлага български домати или краставици. Това е вид защита за родното производство на плодове и зеленчуци. Целта е да се търгува при ясни правила и проследимост", подчерта Маринов.

Зам.-министърът сподели идеята за "свеж плод", често прилагана в Европа - набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км. Така щели да се подкрепят българските производители.