90% от украинците смятат, че са необходими удари по руска територия

Украйна
16:20 - 24 Февруари 2023
3371
90% от украинците смятат, че са необходими удари по руска територия

90% от украинците смятат, че е необходимо да се нанесат удари по руска територия. Това сочат резултатите от проучване, проведено от Киевския международен институт по социология през февруари 2023 г.

38% от анкетираните смятат, че е необходимо да се нанасят удари по военна инфраструктура, а 39 на сто - да се атакуват военни обекти и енергийна инфраструктура.

Именно това правят руснаците месеци наред благодарение на ракети и дронове, произведени в Иран. Само че агресорът удря и по цивилни обекти, убивайки хиляди невинни граждани. Според последни данни на ООН загиналите във войната в продължение на година са 8006 граждани, а ранените - над 13 хиляди.

Предполага се, че броят е много по-голям, тъй като все още няма достъп до информация от окупираните територии - най-вече до почти унищожения Мариупол.

Що се отнася до новото проучване, 13% от анкетираните призовават за нанасяне на безразборни удари по руската територия, както Русия прави спрямо Украйна. Седем процента от респондентите са против нанасянето на ответни удари срещу Руската федерация, опасявайки се от ескалация.

Проучването сочи, че най-голяма подкрепа за нанасяне на удари по руска територия идва от източната част на Украйна, която понесе най-голямата тежест на руските атаки от началото на пълномащабната инвазия.

Изследването е проведено от 14 до 22 февруари 2023 г. по метода случайно интервю по телефона. Отговорили са 2002 респонденти от всички райони на Украйна – с изключение на окупирания от руснаците полуостров Крим. Всички анкетирани са украински граждани, навършили 18 години.