900-те гола на Кристиано Роналдо

В нито един сезон в Ла Лига португалският ас не е падал под 25 попадения

Нещо за четене
16:05 - 17 Септември 2024
953
900-те гола на Кристиано Роналдо

От трагични сълзи по време на Евро 2024 до емоционален възторг по време на Лигата на нациите - португалската икона Кристиано Роналдо вече има астрономическите 900 гола в кариерата си.

39-годишният футболист за кратко беше безутешен, когато се изправи срещу словенския вратар Ян Облак и излезе втори от 11-те метра на Европейското, където Португалия отпадна без нито един гол от своя дългогодишен капитан.

Въпреки това Роналдо отказа да окачи обувките си след безрезултатното първенство в Германия и в четвъртък вечерта се върна към това, което умее най-добре с екипа на Португалия.

Когато "мореплавателите" вече водеха с 1:0 срещу Хърватия, Роналдо получи точно подаване от Нуно Мендеш и с воле вкара втория гол на Португалия за вечерта и своя 900-и в професионален футболен мач - дори неговият враг на терена Лионел Меси не е вкарвал толкова попадения.

След последното забележително постижение на Роналдо ще ви представим подробна разбивка на 900-те гола в кариерата на нападателя, включително по клубове, любимия му съперник и колко попадения има от всяка част на тялото.

Голове за Реал Мадрид - 450

Най-големият голмайстор, обличал някога прочутото бяло трико, Роналдо отбелязва средно по едно попадение на мач през деветте си години в Реал Мадрид, като в 438 мача за испанския гранд реализира 450 пъти.

В нито един сезон в Ла Лига Роналдо не е падал под 25 гола, въпреки че печели само три трофея "Пичичи", които се присъждат на най-добрия голмайстор в испанската елитна лига, заради дългогодишните си битки с Меси и кратките периоди на доминация на Диего Форлан и Луис Суарес.

В шест последователни сезона от 2010 г. до 2016 г. Роналдо вкарва над 50 гола за Реал Мадрид във всички състезания, като най-доброто му постижение в една кампания е 61 попадения през 2014-2015 г.

Голове за Манчестър Юнайтед - 145

Макар рекордът на Роналдо за Реал Мадрид привидно да е сигурен за десетилетия напред, 145-те гола на португалеца за Ман Юнайтед не му позволяват дори да влезе в топ 10 на списъка на "червените дяволи" - той е на 13-о място заедно с Дейвид Херд.

По време на първия си престой на "Олд Трафорд", където се издигна до международна известност, Роналдо се разписа 118 пъти, като спечели "Златната обувка" на Висшата лига за 2007-2008 г. с феноменалните 31 попадения.

При завръщането си през 2021 г. 39-годишният футболист добави още 27 попадения към актива на "червените дяволи", макар че колкото по-малко се говори за второто му неприятно напускане на "Театъра на мечтите", толкова по-добре.

Голове за Ювентус - 101

Вторият играч в историята (след Ромарио), който отбелязва 100 гола за три различни отбора, и първият, който го прави за три клуба от петте най-елитни дивизии в Европа.

Роналдо преодолява и трицифрената бариера по време на краткия си престой в Ювентус от 2018 до 2021 г.

29-те гола на Роналдо през кампанията 2020-21 бяха достатъчни, за да получи наградата "Капоканьонере", но въпреки че вкара 31 гола през предходния сезон, той беше победен за "Златната обувка" от 36-годишния Чиро Имобиле през същата година.

Освен че вкарваше голове в черно-бяло, Роналдо обичаше да бележи и срещу "Старата госпожа" с 10 попадения срещу Ювентус, като се разписа във всеки от седемте си мача срещу "бианконерите", включително на финала на Шампионската лига през 2016-17 г.

Голове за Ал-Наср - 68

Рекорд, който несъмнено ще расте и ще се увеличава през следващите 12 месеца, Роналдо - както се очакваше - превзе Саудитската професионална лига с пристигането си през 2023 г. и вече има 68 гола на сметката си от 74 мача за настоящия клуб Ал-Наср.

Тази бройка включва сензационните 50 попадения в 51 мача през кампанията 2023-24 г., 35 от които са в Саудитската професионална лига, с което счупи рекорда за един сезон в близкоизточната дивизия.

Голове за Спортинг Лисабон - 5

Мястото, където Роналдо за първи път опъва мрежата като играч от мъжкия футбол, нападателят е автор на пет гола през юношеските си години в Спортинг Лисабон, като отбелязва първия си през октомври 2002 г. срещу Морейрензе.

Тогава непълнолетният Роналдо вкарва и втори гол в същия мач за първи път в кариерата си, като се разписва и в мачовете от Купата на Португалия, преди да се появи сър Алекс Фъргюсън.

Голове за Португалия - 131

Голямата гордост да вкараш гол за националния отбор не може да бъде превъзмогната от много играчи, за което свидетелстват и изблиците на Роналдо, когато вкарва 131-ия си гол за Португалия и 900-ото си попадение в кариерата при триумфа над Хърватия в четвъртък.

Няма да има специални награди в кръчмарските викторини за отгатване на факта, че Роналдо е най-великият голмайстор, който някога е обличал фланелката на Португалия, при това с много голям аванс. В сравнение с него Паулета - вторият в списъка - е отбелязал едва 47 гола.

Всъщност Роналдо прекара повече от 10 години начело на класацията на Португалия по отбелязани голове, като през март 2014 г. подобри рекорда на Паулета от 47 попадения, а също така завърши като най-добър голмайстор на Евро 2012 и Евро 2020.

Хеттриковете на Кристиано Роналдо - 66

Дори и най-запалените футболни фенове не могат да притежават 66 различни топки през живота си, но точно толкова е броят на топките, които Роналдо е взел у дома от мачове, в които е отбелязал требъл, четворка или петица.

Нюкасъл Юнайтед стана първата жертва на хеттрик на Роналдо през януари 2008 г., а на два пъти през 2015 г. - срещу Гранада и Еспаньол в Ла Лига - нападателят вкара пет пъти за 90 минути.

От 66-те му хеттрика в кариерата 10 са от перфектната разновидност, при която Роналдо е вкарал поне веднъж с глава, веднъж с левия и веднъж с десния крак.

Дузпите на Кристиано Роналдо - 164

Обикновено Роналдо е сигурен в изпълнението на наказателни удари от 11 метра, но през цялата си кариера на националния и международния футбол е отбелязал 164 гола от дузпи, като първият от тях е при победата за Купата на Лигата над Уест Бромич Албиън през 2005 г., когато вратата е пазена от Ръсел Хоулт.

Бившият талисман на Ман Юнайтед и Ювентус е пропуснал и 30 пъти от бялата точка през последните 19 години, като три от тях са на големи международни турнири - Евро 2024, Евро 2016 (срещу Австрия) и Световното първенство по футбол 2018 (срещу Иран).

Любим съперник на Кристиано Роналдо - Севиля (27 гола)

Макар че Роналдо е тероризирал почти всяка защита, срещу която е играл, португалецът е развил особена любов към отбелязването на голове срещу Севиля, отбелязвайки 27 пъти срещу рекордните победители в Лига Европа само в 18 мача.

Атлетико Мадрид (25) и Хетафе (23) не изостават много, а Роналдо е опъвал мрежата 20 пъти срещу Селта Виго и съперника в Ел Класико Барселона - две от усилията му срещу последната са били по време на мача с Ювентус в Шампионската лига.

Голове на Кристиано Роналдо по части на тялото

Благословен с отровен десен крак, завидни въздушни способности и отскок от 1,5 м, Роналдо е реализирал 574 от своите 900 гола с първия и се е издигнал най-високо, за да отбележи 151 пъти с глава по време на кариерата си.

39-годишният футболист може и да не е първото име, което изниква в съзнанието ни, когато си помислим за футболисти, играещи добре и с двата крака, но той е отбелязал 173 гола с "по-слабия" си ляв крак, в допълнение към един гол с бедрото си и още един с лакътя си.

Голът с лакътя на Роналдо е от мач от Ла Лига през 2014 г. с Атлетик Билбао, макар че дали той би бил зачетен в днешния ден на ВАР е съвсем друг въпрос.

Голове в Ла Лига - 311

Бързо адаптирайки се към Ла Лига след преминаването си от Ман Юнайтед през 2009 г. за 80 млн. паунда, Роналдо отбелязва общо 311 гола в испанската висша лига в 292 мача в продължение на девет сезона в Реал Мадрид, с над един гол на мач.

С 1,07 гола на мач Роналдо превъзхожда Меси с 0,91, но аржентинецът има много повече участия от португалеца в Ла Лига - 520, и е далеч най-добрият реализатор с 474 попадения.

Голове във Висшата лига - 103

По време на двата си престоя на "Олд Трафорд" Роналдо влезе в изключителния списък на играчите, вкарали 100 или повече гола във Висшата лига, като по време на престоя си в Ман Юнайтед отбеляза 103 попадения.

Нападателят реализира 84 от тези голове през първия си престой в Манчестър, а от 2021 до 2022 г. добави още 19 към общия си брой, като отбеляза гол №100 при загубата с 1:3 от Арсенал през април 2022 г.

Континентални голове на Кристиано Роналдо - 149

С изключение на Суперкупата на УЕФА, Роналдо е намерил мрежата 149 пъти в континентални мачове както в Европа, така и в Саудитска Арабия, като 140 от тях са в Шампионската лига - с 11 повече от Меси.

Нападателят на Ал-Наср може да се похвали и с шест попадения в Шампионската лига за настоящия си клуб, както и с два гола в Лига Европа по време на последната си кампания в Ман Юнайтед и едно попадение в квалификациите за Шампионската лига.