91 наказателни производства образувани за търговия с гласове

13 от тях са за престъпления, свързани с изборния процес

Новини
18:20 - 28 Юли 2021
710
91 наказателни производства образувани за търговия с гласове

Наказателните производства образувани по време на предсрочните избори на 11 юли са 104. Това посочиха в отчета си от МВР. 

Само за купуването на гласове са образувани 91 наказателни производства, останалите 13 са за престъпления, свързани с изборния процес, но са по други състави от Наказателния кодекс. 22 бързи полицейски производства са докладвани на съответната компетентна прокуратура. 

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че по време на предишното ръководство на МВР сигналите за изборни нарушения са се броели на пръстите на двете ръце - неговият прочит от това е, че предишното ръководство е тласкало органите на МВР да защитават политическите интереси на една партия.

И поради тази причина ГЕРБ е печелила изборите. Рашков отхвърли критиките, че активисти на партията са били принуждавани да подписват декларации - по закон МВР може да поиска подпис на протоколи, уточни Рашков. Техният брой е около 11700. 

В отчета бяха споменати случаите от Хасково с близо 28-те хиляди души в списъците за гласуване. Срещу кмета на поморийското село Бата пък са образувани две досъдебни производства - едното от тях се води от прокуратурата, припомниха от МВР.