92 000 на университетски волейбол! Добре ли е? (СНИМКИ И ВИДЕО)

Момичетата на Небраска и Омаха се радваха на рекордна посещаемост в женския спорт

Новини
17:00 - 01 Септември 2023
4162
92 000 на университетски волейбол! Добре ли е? (СНИМКИ И ВИДЕО)

Спортът е уникално нещо, особено ако към него има и голям интерес. Такъв е и случаят от преди ден - женският волейболен отбор на Университета на Небраска игра мач пред точно 92 003 души! Тук толкова събираме общо на футболните двубои за цял полусезон.

Постижението е рекорд не само за женския волейбол, но и за най-многолюдна публика на женско състезание изобщо. Противник в регионалното дерби на момичетата от Небраска беше тимът на Омаха - също спортен клуб към университета.

Стадион "Мемориал", между другото, е разположен в кампуса на университета. Иначе редовно се пълни на мачове на футболния тим на университета.

Обикновено волейболните мачове в NCAA се провеждат в зали с 10-20 000 места, на в последния ден на август 92 003 зрители изгледаха с интерес двубоя на стадиона в Линкълн, който е постоянният дом на футболния отбор на Университета на Небраска.

Всъщност, волейболистките на Небраска спечелиха мача повече от категорично - 25:14, 25:14 и 25:13.

"Това е възможност, която се случва веднъж в живота, заяви второкурсничката Бека Алик. - Честно казано, това ме оставя без думи... Трудно е да проумееш ситуацията, като видиш повече от 90 000 души".

Предишният световен рекорд за посещаемост на женско спортно събитие беше 91 648 души, поставен по време на полуфинала на дамската Шампионска лига през 2022 г. между Барселона и Волфсбург (5:1).

Публиката в средата на тази седмица счупи и рекорда за най-много хора, гледали волейболен мач от редовния сезон на NCAA, поставен през септември миналата година, когато Уисконсин игра с Флорида пред 16 833 фенове в стандартна зала.

Преди това Небраска държеше този рекорд и си го върна в сряда.

Мачът беше обявен през февруари като част от "Деня на волейбола в Небраска", а билетите бяха пуснати в продажба през април. За три дни бяха продадени повече от 82 000 билета, достатъчни да поберат повече от 4% от цялото население на Небраска.

Волейболният отбор на Небраска е изградил наследство, също толкова легендарно, колкото и футболният отбор на Корнхъскър, като е спечелил пет национални шампионата, последният от които през 2017 г. Американската асоциация на волейболните треньори ги класира на четвърто място в страната, насочвайки ги към мача в сряда вечер срещу щатския съперник Омаха.

"Феновете на Небраска не спират да ме удивляват, заяви тогава спортният директор на тима Трев Албъртс. - Знаехме, че интересът към този мач ще бъде изключително голям, но да разпродадем стадион "Мемориал" е наистина забележително".

"Където и да отидете в града, хората говорят за това, заяви преди срещата развълнуваният старши треньор Джон Кук във вторник. - Няма как да не се подготвиш за това, когато видиш, че това място е пълно с хора".

Волейболната програма на Корнхъскър и преди е чупила рекорди по посещаемост. През 2021 г. те се борят с Уисконсин за националния шампионат пред 18 755 фенове - най-голямата публика, която някога е гледала волейболен мач в NCAA. Небраска също така държи рекорда за разпродадени мачове в женската лига - 306 поредни двубоя от редовния сезон.

Официалният капацитет на стадион "Мемориал" за американски футбол е 83 406 места, но за волейбола в сряда вечер имаше повече места на нивото на игрището.

Най-много хора, които някога са гледали женско спортно събитие в САЩ, са били 90 185 по време на финала на Световната купа по футбол за жени на 10 юли 1999 г. между САЩ и Китай на "Роуз Боул" в Пасадина (0:0 в редовното време и продълженията, 5:4 при изпълнението на дузпи).