97% от катастрофите са след човешки грешки

На изпита за шофьорска книжка всички спазват правилата, но почват с нарушенията след това, заяви Младен Маринов

Общество
10:49 - 16 Декември 2019
1301
97% от катастрофите са след човешки грешки

97% от всички настъпили катастрофи са след човешки грешки на водачите или другите участници в движението. Това каза вътрешният министър Младен Маринов пред 24 часа.

"Отдаваме много голямо значение на контрола, а в перспектива не е добре. Трябва участниците в движението да осъзнаят, че една тяхна грешка може да е фатална и да струва човешки живот. Българското общество е свикнало някой да го контролира и като усети, че е без контрол почва да нарушава", посочи министърът.

Той обясни, че на изпита за шофьорска книжка всички спазват правилата, но почват с нарушенията след това.

"Като един студент, който се подготвя за изпита, а за след това - каквото стане. А точно след това е важно", каза Маринов.

Добави, че прекалената промяна на закона не е панацея. "Силата на един закон е да обхваща по-голям кръг отношения и прилагането му", каза Маринов. Посочи, че ако водач даде газ за участък от 200 метра, как би могло МВР да е там, за да го контролира. 

"Какъвто и закон да приемем, ако родителят праща детето си на училище зимата, когато има по-малка видимост, а не го облече с по-видими дрехи, кой закон ще го пази", даде пример министърът.

"МВР прави всичко възможно да се развиваме, вземаме най-добрите практики, но всичко е свързано с и парични средства", каза той. Посочи, че на такива дискусии с изключителни експерти трябва в спора да се търси най-правилното решение. "Ще се стигне до ново законодателство, но трябва да сме в консенсус и да го работим, независимо от партийна и институционална принадлежност. Длъжни сме да намалим жертвите на пътя. Затова, за да е ефективно законодателството, трябва да е прието от всички и да има гаранции, че поне 6 месеца след това няма да го променяме", завърши Маринов.