А НИЕ КОГА? Румънците отрязаха от изборите шантава антиваксърка и антисемитка

От началото на руската инвазия в Украйна Шошоака показва, че е на страната на Кремъл

Балкани
21:19 - 08 Октомври 2024
10428
А НИЕ КОГА? Румънците отрязаха от изборите шантава антиваксърка и антисемитка

Румънската крайнодясна евродепутатка Диана Шошоака заклейми Конституционния съд на страната си като “убиец на румънската нация и узурпатор на провосъдието”. Причината - беше ѝ отказано да участва в президентския вот през ноември.

Шошоака, без каквито и да е доказателства, обвини ЕС, евреите, американците, французите и съда в заговор срещу нея. “Това е много политизирана институция. Тези съдии се избират от политиците в парламента. Сред тях са бивши членове на партиите”, коментира румънката.

Риториката на Шошоака често е критикувана. “Диана Шошоака представлява всичко, което е зло в румънската политика”, заяви евродепутатът от “Обнови Европа” Еуджен Томак. Според него сънародничката му “е политик, който подкрепя дневния ред на Кремъл и ползва агресивен и ксенофобски език срещу еврейското малцинство”.

Томак обаче разкритикува и решението на съда: “Безразсъден политик като нея не бива да бъде спиран с методите на Путин”, и уточни, че “решението на КС е съмнително”. Томак смята, че Шошоака трябва да бъде отстранена, но от “избирателите по време на вота” или чрез демократичен процес.

В мотивите за недопускането на Шошоака до президентския вот КС посочва, че регистрацията ѝ нарушава условия за допустимост, свързани с “ценностите на демокрацията, на правовата държава и на зачитането на конституцията”. От съда казаха още, че Шошоака неведнъж е призовавала за промяна на принципите на демокрацията в Румъния.

Тя става популярна по времето на COVID-19 - тогава в социалните мрежи говори срещу ограничителните мерки. През 2020 г. става част от партията “Алианс за обединение на румънците”, която по време на пандемията води протести срещу ваксинацията и носенето на маски. Румънката обаче по-късно е изключена от партията и за известно време е независим депутат в парламента, преди да се присъедини към крайнодясната “SOS Румъния”, на която в момента е лидер.

От началото на руската инвазия в Украйна Шошоака показва, че е на страната на Кремъл. През 2023 г. тя внесе закон, който целеше преразглеждане на договора за добросъседство между Букурещ и Киев, и искаше анексията на украински територии, принадлежащи на Румъния между двете световни войни.

През юни Шошоака става част от ЕП, като и там противоречивата ѝ полемика не спира. По време на речта на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди преизбирането ѝ през юли румънката беше изгонена от залата, след като шумно прекъсна събитието. “Вие убихте хора, имам право да говоря”, каза тогава Шошоака по адрес на Фон дер Лайен, докато държеше икона в ръка.