А СЛАВИ КОГА? Селин Дион разкри от каква жестока болест страда, отмени всички концерти

SPS, или Синдром на скования човек, е рядко и нелечимо неврологично автоимунно заболяване

Шоу
18:59 - 08 Декември 2022
12619
А СЛАВИ КОГА? Селин Дион разкри от каква жестока болест страда, отмени всички концерти

Певицата Селин Дион, притесняваща от години феновете си с ужасяващия си, анорексичен външен вид, призна в емоционално съобщение, че се бори с рядко неврологично заболяване. Това налага и отмяна на плануваните за 2023 година концерти.

Чрез видео, публикувано в профила си в инстаграм, певицата разкри диогнозата си, с което слага край на безбройните медийни спекулации. Може би някои бивши наши политици могат да се поучат от нейната смелост, докато дрънкат глупотевини от диванчетата си в социалните мрежи, а може и да не им стигне кураж.

"Не бях готова да разкажа всичко преди, но сега съм. Отдавна имам проблеми със здравето, и за мен е наистина трудно да да се изправя срещу тези предизвикателства и да говоря за всичко, през което преминавам. Наскоро ме диагностицираха с изключително рядко неврологично заболяване, наречено Синдрома на скования човек (Stiff person syndrome), което се среща в 1 човек на милион. И макар все още да изучаваме това рядко състояние, вече знаем, че на него се дължат всички спазми, които получавах", казва певицата във видео обръщанието си.

През февруари 2023 година Селион Дион трябваше да започне европейското си турне. Концертите от пролетното турне ще бъдат пренасрочени за 2024 година, а 8 от шоутата през лятото на 2023 година са отменени.

С голяма тъга певицата говори за факта, че концертите ѝ ще бъдат пренасрочени или отменени, но това е необходимо, за да насочи цялата си сила и енергия към лечението.

В заключение певицата благодари за всички окуражаващи съобщения, които е получила от фенове и с нетърпение очаква момента, в който отново ще се срещне с публиката.


Stiff-person syndrome (SPS, Синдром на скования човек) е рядко и нелечимо неврологично автоимунно заболяване. Характеризира се с променлива мускулна скованост и повишена чувствителност към шум и допир. Заболелите често имат неестествена поза, често прегърбена и неподвижна, а с напредване на заболяването губят способност да ходят или да се движат изобщо, понякога и да говорят.

Заболяването се среща два пъти по-често при жени, отколкото при мъже. Лечението на синдрома е многофакторно - с лекарства срещу тревожност, мулкулни релаксанти, анти-конвулсанти и болкоуспокояващи. Макар и нелечимо, с правилната терапия симптомите могат да бъдат контролирани.