А защо Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор ?

Новини
15:19 - 09 Май 2019
3398
А защо Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор?

Принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, избраха името Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор за първородния си син. Много хора останаха от изненадани от нетрадиционния избор за наименование на кралско отроче, което не попречи към щастливото семейство да завалят поздравления и благопожелания.

Един от въпросите, пораждащи интерес, е защо презимето на момченцето е Маунтбатън-Уиндзор, пише в. "Дейли експрес". 

Децата на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, наследиха титлите от баща си. Причината е, че той е пряк наследник на британския престол. 

Тъй като принц Хари е едва шести поред сред наследниците на трона, синът му не получава автоматично титлата принц. Вместо това детето наследява презимето Маунтбатън-Уиндзор, използвано от потомците на кралица Елизабет Втора и принц Филип, херцог на Единбург.

Презимето е приложимо, когато член на кралското семейство няма друга по-висока титла. 
Повечето представители на фамилията използват презимето Маунтбатън-Уиндзор в случаите, когато се налага да посочат такова, например в официални лични документи. 

За първи път презимето е използвано след раждането на лейди Луиз през 2003 г., тъй като кралица Елизабет Втора решава, че децата на най-малкия й син принц Едуард и съпругата му Софи Рис-Джоунс няма да носят титлата Негово или Нейно Кралско Височество. Вместо това лейди Луиз получава презимето Маунтбатън-Уиндзор. 
Решавайки да нарекат бебето Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган избраха да не използват титла за първородния си син. 

Като първороден син на херцог, Арчи можеше да стане граф на Дъмбартън - една от допълнителните титли на баща му принц Хари, или лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор, отбелязва Би Би Си. Като внук на монарх по мъжка линия и ако родителите му пожелаят, Арчи може да получи титлата принц, когато дядо му, британският престолонаследник принц Чарлз, стане крал, информира БТА.