Абе, къде е Слави?

Политика
13:30 - 16 Февруари 2022
26619
Абе, къде е Слави?

Партията на шоумена Слави Трифонов "чукна" цели 2 години от учредяването си, но лидерът на Има такъв народ става все по-неоткриваем. Докато беше депутат в кратките състави на Народното събрание, а впоследствие - и "баща" на провалилия се проектокабинет на вече отречения от самата ИТН Николай Василев, телевизионерът се появяваше или от видеостената в пленарната зала, или поне във фейсбук акаунта си средно на всеки 24 часа. 

Сега обаче, докато депутатите му бистрят партийната позиция "за" или "против" изграждането на АЕЦ "Белене", външната политика в контекста на руско-украинския конфликт и празнуват двете години от учредителното събрание в "Рейноу Плаза", Трифонов го няма. 

Последното му появяване в социалната мрежа бе в началото на месеца, за да се похвали, че е оставил цветя на паметника на американския президент Уудроу Уилсън.

И тогава мнозина се усъмниха дали действително Дългия е отишъл пеша до него, предвид двигателните му затруднения и местоположението на монумента (в центъра на столицата, досами градската баня, в пешеходна зона - б.р.), но репортер на Lupa.bg се увери минути след публикуването на Трифонов, че действително под бюста има оставен букет. Може би занесен от някой от охранителите на шоумена... 

Нито дума обаче не се чува от учиндолеца вече месеци от сформирането на коалицията, начело с "Продължаваме промяната", докато бе свръхактивен миналото лято. Няма яснота дали бюджетът, изготвен от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, отговаря на исканията, отправени от Трифонов към депутатите му за гласуването му в зала. А от негово име по всички въпроси отговарят основно трима - зам.-шефката на парламента Виктория Василев, председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов и все по-често - соченият за кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. 

Нещо повече, тъкмо за втората годишнина от създаването на Има такъв народ, след един фалстарт с опита на Трифонов да влезе в политиката с "Няма такава държава", не той, а именно Василева поздрави членове и симпатизанти: 

"Днес, 16.02.2022 г. “ИМА ТАКЪВ НАРОД” става на 2 години! Кой можеше да предположи, че за толкова кратко време, ще натрупаме такава богата политическа история! За две години имаше всичко - радости и разочарования, удари и подлости, възторзи и падения… но всичко посрещнахме заедно! Не се огънахме! Не се пречупихме! Останахме истински! Приключението продължава… И ние все така ще бъдем истински и пъстри! ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН “ИМА ТАКЪВ НАРОД”, написа бившата седесарка и главен секретар на Трифоновата формация. 


Снимка от учредителното събрание на ИТН

Той явно е изоставил и поддръжката на уебстраницата на партията си, която видимо не се обновява от месеци, а на заглавната продължава да стои текст за приетите законопроекти на ИТН в 45-ия и 46-я състав на НС, но не и тези в рамките на сочения за стабилен 47-и. 

Дори дизайнерите на сайта са забравили да обновят годината при запазената му марка, но надали и има кой да им напомни. Телефонният номер на ИТН в централата на улица "Одрин" в центъра на София пък дава свободно, а от другата страна на линията не стои никой, за да вдигне слушалката...