Абе, къде е Васко Черепа?

Коментар
03:33 - 11 Януари 2022
22303
Абе, къде е Васко Черепа?

Ако в последните дни сте били твърде заети да превъртате мяученето на депутатите от „Възраждане“ пред микрофона на Мария Цънцарова или участието на ломската автомонтьорка в „Стани богат“, сигурно сте пропуснали най-красивата новина от началото на годината. В понеделник дубайският принц Хамдан бин Мохамед засне от яхтата си в местната марина фееричната и грациозна игра с вълните на 30-тонен син кит. Да ти се изпълни душата с удивление и умиление пред мирозданието.

Красиво е в Дубай, мамка му, а и през януари не пада под 24 градуса, докато ние тук сме извадили снегоходките и почистили от молци ушанките. Знаете ли кой се наслаждава на красотите на емирството, освен 188-те члена на кралската фамилия Мактум, отбора на Ботев Пловдив и Нора Недкова? Ще ви отнеме малко време, че го позабравихме, но ще се сетите – Васил Крумов Божков.

Само допреди няколко месеца за иконата на Прехода ежедневно се изписваше повече мастило, отколкото за Христо Стоичков през 1993-а или Владимир Ленин през 1917-а. Дойде обаче Промяната и Черепа така скоростно беше забравен, че мнозина сигурно се съмняват в съществуването му като Новак Джокович – в коронавируса.

Зер, новата власт има нов дневен ред и набор от медийни балони и кьорфишеци. Бойко Рашков мята бомби в кулоарите, но мълчи като дърт партизанин пред прокуратурата във връзка с разследването по „Хемус“. Така гигантските разкрития за кражби остават единствено в двора на едно нещастно реферче с торбичка от „Билла“ с немаркирани пачки. По-същия начин и депутатът на промяната Ицо Хазарта реве, че бил заплашван, ама не алармира властите, щял да се оправя сам. Сигурно ще утрепе зложелателите си с порой от скодоумни римички, това поне го умее.

Промяната едно си знае – първо да се разкара Иван Гешев, после ще променяме закони, ще преразпределяме квоти, ще гоним бандити. Цялата изпълнителна и законодателна власт става и ляга с идеята за махането на един конкретен човек. Ясно, следователят от Мирково не е нито Джовани Фалконе, нито Лаура Кьовеши. Даже покрай Иван Татарчев и Кольо Филчев е минал отдалече. Ама пък да е чак такова страшилище, че от присъствието му да зависи отпушването на съдебната система...

Вярно е, че голямата работа, дето свърши за две и половина години на поста си, беше да подържи клетника Нено Димов в ареста докато му окапе тупето. За правовия ред у нас обаче в никакъв случай не може да бъде определящо дали Гешев, Пешев и който и да било друг възпитаник на школата на МВР ще бъде изчегъртан. Важното е който е вършил престъпления да си получи наказанието според закона. Дрънканиците на Рашков, Хазарта и подобните им обаче показват, че целта не е реформа и законност, а просто някой да бъде сменен с друг.

А кой е на далавера от цялата работа ли? Ами Васко Черепа, разбира се. И още Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Докато властта се подпичква с Гешев, те си гледат сеир и сини китове в акватория без екстрадиция. А ние гърмим кьорфишеци по разки каскети.