Абитуриентските балове - живот назаем

Често родителите теглят кредит, който после изплащат с години

Нещо за четене
12:59 - 18 Април 2019 (обновена)
3332
Абитуриентските балове - живот назаем

Скоро е май. Тогава стартира и абитуриентските балове, които у нас в последните години се превръщат в масова истерия и в тържество на фалша и простотията.

Като се започне с костюмите и роклите, та се стигне до лъскавите автомобили. Родителите пръскат луди пари за това удоволствие на своите деца, а някои дори стигат и да крайности - теглят кредит, който в последствие изплащат в рамките на няколко години.

В България има доста бедни региони и там положението е тежко. Хората Северозапада или Родопите спестяват пари от предишни години и ако за самия бал се наложи да потърсят някаква сума, то тя е сравнително поносима - от 200 до 500 лв., като заемът може и да е от някой познат, за да не се обвързват с банките.

"Ние тази година имаме абитуриент. Нямаме спестени средства и теглихме заем в размер на 5 000 лв. За съжаление такива са нещата с повечето хора. Искаме детето ни да се чувства добре и като всички останали", споделя Галя от Монтана.

Последната мода е да се пазарува в Одрин. Турският град е притегателна сила за доста нашенци, които не пазаруват оттам само дрехи, а и много други неща. И причината е ниският курс на турската лира, а също така и по-качествените стоки там.

"Успяхме да облечем нашия син за около 1300 лева, като в тази сума са включени и обувките. В България трудно ще можем да постигнем това с тези средства", признава Огнян, който е от София.

Тези, които пътуват до съседна Турция, дават по 1200-1500 лири, или обърнато в български левове - 450-500 за рокля с брюкселска дантела. Мъжките костюми също излизат близо 1200 лири, а за обувките момчетата дават 50-60 лв.

Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото. Важна е и кройката, моделът, както и самият шивач, който допълнително слага пари за труд.

Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът.

Така отгоре се трупат поне още 200-300 лв., а като сметнем парите за празненството със семейството, крайната сума излиза поне 2000 лв.

Кувертът в повечето заведения и ресторанти стартира от 30 лв. на човек, като менюто на повечето места е стандартно - салати, месно ястие, най-често пържола или друга скара, както и безалкохолни напитки. След това идва ред на дискотека или бар, където трудно биха се оставили под 150 лева.

Някои празнуват и в други градове - с една или две нощувки, което допълнително оскъпява бала. И към всичко това като се прибави и черпенето с родата, сумата става наистина сериозна.