Абрамович съди авторката на книга, обвинила го в корупция

В книгата се твърди, че олигархът предоставил тайно богатството си на Путин

Новини
19:46 - 28 Юли 2021
831
Абрамович съди авторката на книга, обвинила го в корупция

Делото за клевета, заведено от руския милиардер Роман Абрамович заради книга, посветена на връзките на руския президент Владимир Путин с руски олигарси, започна днес в Лондон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

До делото се стигна след появата на книжния пазар на книгата "Хората на Путин". Премиерата й беше през април миналата година, а неин автор е журналистката Катрин Белтън.

В нея тя твърди, че Путин "надзиравал" мащабно изнасяне на мръсни пари с цел разширяване на влиянието на Русия в чужбина. В творбата журналистката пише, между другото, че Путин лично е поискал от Абрамович да купи футболния отбор Челси през 2003 г. в рамките на тази операция за разширяване на руското влияние зад граница.

Под президентството на Абрамович, белязано от големи разходи, Челси се превърна от клуб в затруднена ситуация в английския шампионат в гигант на европейския футбол.

Пред Висшия съд на Лондон, където днес се гледа делото, адвокатът на Абрамович - Хю Томлинсън, заяви, че руският олигарх не се е впуснал в този съдебен процес с лека ръка, а защото, за жалост, в книгата на Белтън се повтарят неточности относно ролята му в описаните там събития. В книгата Абрамович е обвинен, че е действал по един корумпиран начин и че е поставил тайно богатството си на разположение на руския президент, припомни адвокатът.

По време на процеса, който се предвижда да продължи два дни, са съдени както авторката на книгата, така и издателството ХарпърКолинс. Те са съдени за клевета и от руския енергиен гигант, контролиран от руската държава Роснефт. Съди ги и бизнесменът Михаил Фридман. Пьотр Авен, шеф на частната банка Алфа, пък съди издателя за нарушение на закона за защита на личните данни.

В началото на процеса днес адвокатът на Абрамович опроверга твърдението, че всички завели делата са се координирали преди това помежду си.

Петдесет и четири годишният Абрамович има големи интереси в металургията, след като натрупа богатство през постсъветските години. Публично той стои настрана от руската политика от идването на власт на Путин.

Преди няколко години бизнесменът получи израелско гражданство. Богатството му сега се оценява на 14 милиарда долара, според сп. "Форбс".