Абсолютно очаквано : Никой не подкрепя ПП-ДБ (ОБЗОР)

С носителите на пачките и пуделите - не!- каза Делян Пеевски и ДПС отказа преговори

Актуални новини
20:20 - 17 Юли 2024
2373
Абсолютно очаквано: Никой не подкрепя ПП-ДБ (ОБЗОР)

Преди ден от „Продължаваме промяната – Демократична България“ лансираха идеята за обща декларация в парламента за излизане на България от политическата криза. В нея има седем точки, по които биха искали да се обединят депутатите. На среща с президента те поискаха да се потърси и вариант за отлагане с три месеца на връчването на втория мандат с идеята да се приеме документа.

От коалицията поканиха на среща колегите си останалите парламентарни групи. Още сутринта един от председателите на ДПС заяви, че няма да води преговори с ПП-ДБ. 

“В никакъв случай! С носителите на пачките и пуделите - не! С тези хора няма да говорим”, каза Делян Пеевски.

ГЕРБ-СДС

Няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат мандат, ако втория се провали.

Това обявиха от ГЕРБ-СДС след срещата с ПП-ДБ, които търсят подкрепа на идеята си за обща "декларация за излизане от политическата криза" и отсрочване на мандата с три месеца.

ПП-ДБ искат отсрочка за мандата: Ще са ни нужни около три месеца

Изразяваме разбирането, че само мнозинство, което да избере изпълнителна власт, правителство, дава живот на това Народно събрание, а не трябва да се натоварва президентът като „властелин на времето“, който да решава колко и докога да работи парламентът, заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

На срещата от партията на Борисов са изразили съображенията си, че декларацията на ПП-ДБ вероятно ще получи различен редакционен вид от предложеното до момента.

Но споделяме мнението, че антикорупционното законодателство е за важно за държавата, независимо, че предложенията на ПП-ДБ са твърде ограничени и нишови, заяви Росен Желязков.

"Възраждане" 


Декларацията не е нещо, което ни отдалечава. Проблемът е, че нямаме доверие в тяхната коалиция и не вярваме, че искат да преборят дълбоката държава на ГЕРБ и ДПС, заяви Цончо Ганев от "Възраждане". От тяхната парламентарна група обявиха, че са били изненадани, че на срещата, на която са били поканени не е имало представители от "Продължаваме промяната", а само от "Демократична България".
 


Ние в плаващи мнозинства, в които участват ГЕРБ и ДПС няма да участваме. Когато искаш да прокараш даден законопроект с тях - ние нямаме място, допълни Ганев. И обяви, че ги разделят теми като въвеждането на еврото, чуждите бази в България, както и подкрепата и даването на оръжия за Украйна.

„БСП за България“

Декларацията в този вариант и с условието за двумесечно удължаване работата на парламента няма как да бъде подкрепена от нас. Това каза Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“ след срещата с ПП-ДБ.
  

Иванов посочи, че разговорът е бил конструктивен. Хубавото е, че декларацията е отворена и тя може да се променя, коментира той. Но, подчерта, че дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. Разбира се, тя е важна и ние я подкрепяме. Голяма част от текстовете, които са предложени, са текстове, които БСП винаги е предлагала през годините за промени в законите, заяви Иванов.

По думите му, ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, от БСП ще направят своите предложения с едно единствено условие - декларацията да се превърне в основата за разговори за правителство с втория мандат или с третия мандат. Опасността от работа с плаващи мнозинства при отварянето на важни закони може да доведе до вариант на тяхното приемане, различен от това, което са предложили вносителите, смята депутатът.

Той бе категоричен, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно.

ИТН

"Нямаме разминаване с ДБ. Проведохме откровен разговор, щастливи сме, че говорихме с „Демократична България”, защото обсъждането беше професионално, а не емоционално". Това заяви Тошко Йорданов от ИТН след среща с представители на "Демократична България".


"Като цяло имаме общи цели в борбата с корупцията. Имаме и различия", допълни Йорданов.

Той смята, че предложената от ПП-ДБ декларация трябва да бъде ревизирана. От ИТН са предложили да направят управленска програма и в резултат на нея да искат малко отлагане на втория мандат в разумен срок – три месеца.

„Ако след 10 дни Конституционният съд излезе с текста, че поправките в Конституцията са противоконституционни, това обезсмисля 1 и 2 точка от написаното. Като цяло нямаме разминаване с ДБ. Ако искат да я ревизират, тя трябва да е приемлива и за нашата парламентарна група”, обясни Йорданов.