Абсолютно отчаяние: Сантос - отборът на Пеле, Робиньо и Неймар изпадна! (ВИДЕО)

Това се случва за първи път в 111-годишната история на клуба

По света
22:10 - 07 Декември 2023
7780
Абсолютно отчаяние: Сантос - отборът на Пеле, Робиньо и Неймар изпадна! (ВИДЕО)

Последният кръг в Бразилия беше изключително драматичен. Много сълзи имаше в най-лудата по футбола южноамериканска държава. Акцентът не е толкова, че Палмейрас защити шампионската си титла, а това че Сантос изпадна!

Отборът на легендата Пеле, Робиньо и Неймар се сбогува с бразилската Серия А - за първи път в 111-годишната история на клуба.

За да е драмата пълна, Сантос загуби в последния кръг у дома от Форталеза с 1:2, след като Жуан Лусеро вкара в шестата минута на добавеното време и потопи в скръб и сълзи легендарния "Вия Белмиро". "Белите" се нуждаеха от задължителна победа, за да се спасят, но нещата се развиха по възможно най-неприятни начин за феновете на тима.

Мачът беше прекратен веднага след като феновете на Сантос се опитаха да нахлуят на терена, принуждавайки играчите да избягат към съблекалните.

За сметка на Сантос, в бразилския елит остават Баия и Вашку да Гама, които спечелиха своите двубои, съответно срещу Атлетико Минейро (4:1) и Брагантино (2:1), а отборът от Сао Пауло остана с 43 точки и заедно с Гояс, Коритиба и Америка Минейро от следващия сезон ще играят в Серия Б.

По време на "златната си ера" през 50-те и 60-те години на миналия век Сантос печели 12 щатски титли, шест шампионски трофея от първенството на Бразилия и две отличия от турнира Копа "Либертадорес" (1962 г. и 1963 г.) - еквивалентът на Шампионската лига в Южна Америка - през същите години печели и Междуконтиненталната купа, трофей, за който играят най-добрите отбори от Европа и Южна Америка.

Освен Пеле, Сантос е създал множество изключителни играчи като бившия нападател на Милан - Робиньо, най-добрия бразилски голмайстор Неймар и нападателят на Реал Мадрид Родриго.

Трикратният носител на Световната купа Пеле почина на 82-годишна възраст миналата година и не успя да види изпадането на отбора на сърцето му. Фламенго и Сао Пауло са единствените останали тимове, които никога не са отпадали от елита.

Сантос претърпя финансови проблеми през последните години.

В другия край на таблицата Ендрик, който ще се присъедини към Реал Мадрид през юли, вкара в 21-ата минута, за да помогне на Палмейрас да постигне равенство 1:1 с Крузейро. "Зелените", които през 2022 година спечелиха Копа "Либертадорес", бяха коронясани за шампион за втори пореден сезон - и общо 12-и.

Един от най-вълнуващите сезони в бразилската елитна лига завърши, след като най-стабилният отбор през сезона защити титлата си.

Любопитното е, че Ендрик вкара още няколко ключови гола през кампанията, а съперникът Ботафого, който инишира на пета позиция, пропиля 13 точки аванс през сезона.

За последно "черно-белите", за които игра друга легенда на бразилския и световен футбол - Гаринча, завършиха със загуба XXXVIII кръг - 1:2 при визитата си на Интернасионал. Всъщност, "самотната звезда", която водеше в 31 от 38 кръга не спечели нито един от последните си 11 шампионатни мача, в които записа шест равенства.

Атлетико Минейро и Фламенго, които имаха малки шансове за спечелване на трофея в последния кръг, загубиха своите мачове. Тези поражения позволиха на Гремио на Луис Суарес да завърши на второ място след победа с 3:2 срещу Флуминензе, като уругвайският нападател вкара два гола. Палмейрас, воден от Абел Ферейра, завърши със 70 точки, с две повече от Гремио.

Очаква се Суарес следващата година да премине при бившия си съотборник от Барселона - Лионел Меси, в отбора от МЛС - Интер Маями през следващата година.