АБСУРД: Христо Грозев обвинен в опит за кражба на военен самолет

Политика
12:42 - 25 Юли 2022
7745
АБСУРД: Христо Грозев обвинен в опит за кражба на военен самолет

Главният редактор на Bellingcat - българският разследващ журналист Христо Грозев е участвал в операция на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, планирала отвличането на руски военни самолети, съобщава руската Федерална служба за безопасност.

В репортаж на телевизионния канал "Россия 24" беше показан фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската операция.

Според ФСБ българинът е открил две куриерки, по-късно те са срещнали на гарата в Липецк куриер, нает от украинското разузнаване от Москва – той носел авансово плащане от 4000 долара, които е било планирано да бъдат преведени на руския пилот, за когото се твърди, че се е съгласил да отвлече самолет. 

От ведомството посочват, че Грозев е замесен в британската разузнавателна служба Ми-6.

По-рано днес от пресслужбата на ФСБ съобщиха, че Федералната служба за сигурност на Русия е спряла отвличането на руски бойни самолети, организирано от военното разузнаване на Украйна.  Според служителите по сигурността операцията е била наблюдавана от специалните служби на страните от НАТО.

Украинските разузнавачи са се свързали с няколко руски военни пилоти. Действайки от името на ръководството на страната си, те предложили да бъдат отвлечени военни самолети на руските въздушно-космически сили и да бъдат приземени на определени украински летища.

В замяна на това на пилотите е обещана голяма сума пари и гражданство в една от страните от ЕС.

Опитът на украинците обаче бил неуспешен. Установени са провалилите операцията украински разузнавачи и техните съучастници, уточниха от ФСБ.

Христо Грозев вече коментира пред радио "Свобода" обвиненията срещу него. Журналистът каза, че не е участвал в никакви операции, а екипът на Bellingcat заснема разследващ документален филм за това как ФСБ и украинските специални служби „играят на игра, опитвайки се да се измамят взаимно“.