АБСУРД: Капитан Газпром пита опозицията как да намери пътната карта от руския гигант

Изгубеният документ не можел да се намери и от новото енергийно министерство, твърди Росен Христов

Свят
17:00 - 30 Ноември 2022
3586
АБСУРД: Капитан Газпром пита опозицията как да намери пътната карта от руския гигант

Дългогодишната връзка с изгубената пътна карта за развитието на газопреносната мрежа у нас добива вече комични нотки. От писмо на служебния енергиен министър Росен Христов до депутата от Демократична България Мартин Димитров става ясно, че поредните опити тя да бъде открита са били напълно безрезултатни. 

Освен това всички писма, пратени до Русия и до газовия гигант "Газпром", са останали без отговор до българските власти - вече трета година. А за капак, в отговора си бившият капитан на катамаран не просто признава, че е загубил надежда ценният документ да бъде намерен, защото инструментариумът на министерството и "Булгартрансгаз" е изчерпан, а дори моли самия депутат Димитров да му предложи алтернативни методи за търсенето му. 

"разглеждане на евентуални Ваши предложения за предприемане на последващи действия за намиране на документа, в случай, че имате такива", гласи абсурдният отговор на Росен Христов до народния избраник. 

Търсенето на пътната карта се превърна в основна тема за Мартин Димитров миналата година, когато той пита тогавашния енергиен министър Андрей Живков къде е документът, подписан с Алексей Милер от предшественичката му от ГЕРБ Теменужка Петкова през 2017 г., включващ и скандалния проект за Балкански поток за над 3 милиарда лева. Но още тогава става ясно, че следа от картата няма. Започват серия от проверки и опити да се вземе копие от Москва. И това се оказва невъзможно. 

Следва ангажиране и на спецслужбите, които дирят под дърво и камък пътната карта. Също без резултат. 

В същото време, макар да касае въпросното пръскане на 3-те милиарда за разширението на Балкански поток през България, но без захранване към страната ни, Петкова в редица интервюта твърди, че подписаното с Милер нямало никакво значение. 

"Става въпрос за един работен документ. Той няма изходящ номер, няма дта, няма печати. Няма правна стойност, няма елементи на договор, в него не се разглеждат цени, нито се променят параметрите на съществуващи договори с "Газпром". Създаде му се ореол на важен документи, но в него са отразени само технически параметри за анализ на необходимостта за разширяване на газопреносната ни мрежа", казва настоящата депутатка от ГЕРБ. 

На основната снимка: Теменужка Петкова и Милер на подписването на пътната карта