Абсурд: Лекарка в София лекува коронавирус с прахче АЦЦ

Здраве
14:15 - 16 Март 2020
21541
Абсурд: Лекарка в София лекува коронавирус с прахче АЦЦ

Столичанинът Огнян У. алармира за поредния абсурд във връзка с извънредната ситуация у нас покрай коронавируса. Лекарка от Спешна помощ в София карала мъжа да наруши карантината, под която е семейството му, за да си купи прахче АЦЦ срещу опасния вирус!

Немислимата история се разиграва вчера, 15 март, докато Огнян У. се опитва да разбере дали синът му, който се е върнал от Испания, е носител на вируса, предаде Nbox.bg.

Ето цялата драма от първо лице:

Синът ми учи в Испания. Понеже ситуацията там с коронавируса придоби катастрофални измерения, той се прибра в петък в 3 часа посред нощ.

В събота ми звъняха от полицията да кажат, че пасажер от неговия полет е дал положителна проба за коронавирус. „Трябва да ви предупредим, че синът ви трябва за период от 14 дни да бъде поставен под карантина”, казаха полицаите.

Взеха имената на всички членове на семейството, предоставих каквато информация поискаха и размахаха пръст, че нося наказателна отговорност при неспазване на карантината.

Но с целия този разпит полицаите ме изплашиха, бях спокоен, че карантината е просто превенция.

Попитах как да разберем дали все пак синът ми е носител на вируса, посъветваха ме да звънна на личния ни лекар. Тя обаче ме препрати към Кризисния щаб. Звъннах и на тях. Те пък ме пренасочиха към Регионалната здравна инспекция. И тук ядец – „Ние не можем да дойдем, защото нямаме защитно облекло, не сме и упълномощени. Затова отидете в лаборатория „Рамус”, където срещу 120 лева ще ви направят проба.

Обясних им, че полицията изрично ме е предупредила, че не можем да напускаме дома си, защото сме под карантина.

„Ооо, извинявайте, да. В такъв случай звъннете на спешния номер 112”, казаха от РЗИ и за тях случаят приключи.

Обадих се на 112 и обясних в каква ситуация сме. Диспечерката ме прехвърли на лекарка, на която за пореден път разказах цялата история и уточних какво е актуалното състояние на сина ми – кашлицата му се увеличава, има хрема и т.н.

Тя отвърна, че трябвало да дойде екип на място да вземе проба, за да сме наясно какъв е здравният статус на сина ми.

Всичко това се разиграва в 15,50 ч. в неделя. В 19 ч. позвъних да попитам защо го няма екипа. Отвърнаха, че били много ангажирани, да чакаме. В 21 ч. все пак ми позвъни госпожа от Спешна помощ, която се поинтересува какво е състоянието на сина ми. За стотен път разказвам цялата история-  полета от Испания, карантината, всичко от игла до конец.

Накрая тя ме изуми – „Отидете до аптеката и купете прахче АЦЦ, действа отхрачващо!”

Търпеливо й казвам, че нося наказателна отговорност, ако напусна дома си, все пак цялата фамилия сме под карантина. А лекарката продължи да ме удивява: „Няма значение, кой ще ви види? Отивайте до аптеката”.

Тогава се изнервих и рекох: Несериозно звучи – чакаме екип да вземе проба за коронавирус, вие ме пращате за АЦЦ с цената на нарушение на закона, с него да лекувам вируса”. В този миг лекарката ми затвори телефона и повече не се обади”, завърши историята си Огнян У.