Абсурд: Мъж, оправдан за заплахата: "Ще те пречукам пред баща ти", осъди прокуратурата

Куриози
15:51 - 23 Декември 2022
3427
Абсурд: Мъж, оправдан за заплахата: "Ще те пречукам пред баща ти", осъди прокуратурата

Санданчанин осъди прокуратурата за незаконно повдигнато обвинение за закана с убийство, по което е бил оправдан от съда.

В. Ч. е завел искова молба за обезщетение за претърпени морални вреди и на две инстанции съдът определи да получи от прокуратурата 6000 лв. обезщетение.

През 2017 г. В. Ч. е бил привлечен като обвиняем за това, че на 9 септември, около 10 часа, на улица в Сандански се е заканил с убийство на Д. Д., като му казал: "Тука нищо няма да направя, ще те пречакам пред вас, ще те пребия, ще те претрепам, пред баща ти ще те пречукам. Сандански ще ти се стори тесен, ще те пречакам пред къщата ти и ще те утрепам".

И Районният съд в Сандански, и Окръжният в Благоевград са признали В. Ч. за невинен и са го оправдали по повдигнатото обвинение.

Той твърди, че разследването и воденото после дело в продължение на повече от 3 г. се е отразило крайно неблагоприятно върху психиката му, преживял огромен стрес и притеснения, бил отчаян, изпитвал чувство за несправедливост, тъй като срещу него било повдигнато обвинение за престъпление, за което той не се чувствал виновен. Станал затворен, подтиснат, изнервен, престанал да общува с други хора, засегнати били честта и достойнството му.
Съдът прие, че санданчанинът действително е претърпял неимуществени вреди и постанови да получи 6000 лв. обезщетение.