Абсурд в Германия: Трима умряха от заразено месо!

Въпреки, че властите знаели за наличието на листерия, производството било спряно едва след две седмици

Общество
16:20 - 15 Октомври 2019
2985
Абсурд в Германия: Трима умряха от заразено месо!

Абсурд в най-силната икономика на ЕК: трима души починаха в Германия заради заразена с листерия продукция на производител на месо. Въпреки, че властите били наясно с наличието на бактерията, производството било спряно едва след две седмици, разказва EURACTIV Германия.

Германските медии пишат и за още 37 души, които са болни заради месо, заразено с листерия на компанията за колбаси Wilke. Производството на фирмата в момента е спряно. Срещу управляващия й директор тече разследване за убийство поради небрежност.

Но месото вече е разпространено. Wilke продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света.

Възникват въпросът как е възможно отново да се стига до такъв мащабен скандал въпреки уж стриктния контрол на храните в Германия и ЕС.

Още на 12 август институтът “Роберт Кох“ съобщава за съмнение за листерия в продуктите на Wilke. Но след като министерството на околната среда на Хесен получава доклада, не реагира в продължение на 8 дни.

През август и септември властите два пъти проверяват фабриката за колбаси. Втората проверка констатира, че пропуските в хигиената до голяма степен са отстранени. Но малко след това, на 2 октомври, са предприети мерки за спиране на разпространението на всички засегнати продукти. Публикуван е списък с имената на 1100 продукти. Според отдела по околна среда на пазара в момента няма опасни продукти.

Но защо след като инспекцията не е намерила пропуски в компанията, продуктите й са изтеглени от пазара? Говорител на министерството призна, че е имало проблеми с процеса. Въпреки че бяха направени грешки, вътрешните процеси вече се оптимизират. “Тези продукти нямаше как да останат на пазара“, обясни говорителят.

Потребителската организация “Фудуоч“ има много критики по темата. Като например това, че контролните органи са били наясно с наличието на листерия още на 15 септември, но са спрели производството едва две седмици по-късно.

От “Фудуоч” казаха пред EURACTIV, че окръзите имат контрол върху производителите на храни, но не се следи достатъчно дали предписанията се изпълняват. След запитване до окръг Валдек-Франкенберг, който отговаря за компанията Wilke, става ясно, че през 2018 г. в производителите на храни в района са организирани два пъти по-малко проверки от необходимо.

“На теория областта е отговорна. Но в случая Wilke стоките са продадени в 29 държави. В същото време, разбира се, местната власт не би имала интерес дадена компания да бъде затворена и хората да загубят работата си”, обясни Дарио Сармади от “Фудуоч”.

От потребителската организация смятат, че европейското законодателство в сферата на храните регулира в достатъчна степен сектора. В тежки случаи като този със заразеното с бактерии месо се задейства системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF.

Проследяването на производствената верига обаче често се проваля, тъй като компаниите нямат добра база данни с доставчиците си. Организациите за защита на потребителите смятат също, че местните контролни органи не винаги се съобразяват със стандартите.

Потребителите нямат достатъчно права. Няма и строги правила за това кога властите са длъжни да огласяват информация, която засяга хората. От “Фудуоч” призовават тези празноти да бъдат запълнени на наднационално ниво.

В момента се преразглежда общият регламент на ЕС в областта на храните. През юни Съветът на ЕС прие нова директива, която се отнася предимно до прозрачността на процедурите за оценка на риска на храните.

Къде и на кого точно се продават продуктите на Wilke, в момента остава тайна. Съдът отхвърли молбата на “Фудуоч” данните да бъдат разкрити по спешност. “Сега може да отнеме месеци, преди да получим цялата информация за клиентите и местата на продажба”, прогнозира Сармади.