Абсурден нов тренд – жените пускат бради и гъсти вежди

Историята сочи, че окосмяването е предимно мъжка черта

Стил
14:47 - 22 Септември 2020
11255
Абсурден нов тренд – жените пускат бради и гъсти вежди

Историята сочи, че окосмяването е предимно мъжка черта. Разбира се, всички хора имат косми, но жените премахват на всяка цена окосмяването по телата си, особено в областта на лицето. Стандартите за красота са безкомпромисни, признавайки за красиво женското тяло без косми. В съвременния свят съществуват редица начини, по които дамите се обезкосмяват. Изглежда обаче, че има жени, които са решени да променят тези стандарти и за които обилното окосмяване, дори в зоната на лицето, вече не е табу.

Противно на очакванията и стереотипите, всъщност около 40% от дамите имат косми по лицето си. Според проучване сред 1000 жени, 30% от тях страдат от депресия заради лицевото си окосмяване, а 25% считат, че това е причината, поради която не са получили повишение. 40% пък са на мнение, че точно космите по лицата им са ги възпрепятствали от започването на романтична връзка.

Съществуват все пак и друга група жени, които се обявяват срещу тази стигма и срещу наложените стандарти за женската красота, като не само че не се притесняват да си оставят обилното окосмяване, но го превръщат в нов тренд.

Една от тях е Харнаам Каур. Тя от Великобритания и влезе в новините през 2014 г., явявайки се по телевизията, за да говори за брадата си. Активистката в кампании срещу тормоза заради външния вид страда от хормонално заболяване, в резултат на което от 11-годишна възраст живее с нетипичното за жена окосмяване по лицето. С годините тя се е научила да приема външността си. В изданието на Книгата на рекордите на Гинес за 2017 г. Харнаам Каур е вписана като най-младата жена с брада в света. 

Каур е истинска Инстаграм сензация, която не спира да се снима и поства снимките с брадата си в мрежата, като споделя, че е горда и щастлива с живота си като "брадатата жена".

Друга дама, която изобщо не се притеснява да демонстрира буйно лицево окосмяване е София Хаджипантели, която е активист на движението #unibrowmovement. Наричат я "Новата Фрида Кало". Тя също става световноизвестен модел и един от малкото с "една вежда".