АБВ сезира ДАНС и прокуратурата за щети, нанесени от "Булгаргаз" и Росен Христгов

Политика
16:16 - 05 Декември 2022
1297
АБВ сезира ДАНС и прокуратурата за щети, нанесени от "Булгаргаз" и Росен Христгов

АБВ със сигнал ДАНС и прокуратурата за действия на „Булгаргаз“, довели до щети в размер на над 10 млн. лева само за два дни

От „Булгаргаз“ са допуснати загуби в размер на над 10 млн. лева само за два дни, алармира председателят на АБВ Румен Петков и коментира пред медиите, че става въпрос или за некадърност или за корупция, като и двете обяснения рефлектират върху ресорния министър.

В основата на тези загуби стоят предварително съгласуваните и обявени ежегодни ре монтни дейности от страна на „Булгартрансгаз“ и респ., прекъсване по газопреносната система Кулата/ Сидирокастро вход в периода 26 и 27 септември 2022 г. От „Булгаргаз“, съгласувано с „Булгартрансгаз“, обаче не са предприели никакви действия за недопускане на щети в този период (в предишни години се определя виртуална търговска точка, за да не прекъсне дейността).

В резултат на това анализ сочи, че на 26 септември „Булгаргаз“ продава 15 000 мегаватчаса, като положителен дисбаланс, по 50 евро, а на 27 септември – 20 500 мегаватчаса се продават по 2,5 евро на гръцката компания ДЕСПА (за сравнение, стойността на мегават час тогава е била 180 – 200 евро). В последствие пък количества газ са закупени на цени от порядъка на 370 – 380 лева на мегаватчас. Детайлната сметка сочи, че на 26 септември загубите са 3,4 млн. лв., а на 27 септември – 7 млн. лв. или 10,4 млн. лв.

Румен Петков отбеляза липсата на координация между „Булгаргаз“ „Булгартрансгаз“, отговорността за което е на министъра на енергетиката. Той каза също, че въпрос за тези събития е изпратен от страна на АБВ на 28 септември, но отговор все още липсва. Поради липса на реакция от страна на изпълнителната и законодателната власт, ПП АБВ ще изпрати сигнал за тези нарушения, довели до огромни загуби за страната ни, до ДАНС и прокуратурата.