АБВ в двойна игра с ГЕРБ

Политика
13:00 - 16 Юли 2020
10404
АБВ в двойна игра с ГЕРБ

Нова игра лъсна в суматохата около ненадейната политическата криза през последните дни. Оказа се, че на прага на неизбежната оставка и предстоящите парламентарни избори ГЕРБ води задкулисни разговори не с настоящите си коалиционни партньори, а с... уж опозиционната партия АБВ.

Това стана ясно от реплики на самия премиер вчера и днес сутринта. В сряда той оповести, че другата седмица „започва разговори с опозиционните партии, с Румен Петков, с Мая Манолова... и други”.

Днес сутринта пък Бойко Борисов небрежно вметна след коалиционния съвет, че вчера му се обадил по телефона бившият президент Георги Първанов.

Първанов е основател и първият председател на АБВ. А в кабинета Борисов 2 партията беше коалиционен партньор на ГЕРБ. По-късно Георги Първанов се оттегли от лидерския пост и остана в сянка.  

Последните няколко месеца пък настоящият лидер на АБВ Румен Петков неуморно даваше пресконференция след пресконференция, на които рутеше властта на ГЕРБ и персонално Бойко Борисов.

Само две изречения на министър-председателя обаче сринаха образа на Петков като опозиционер, защото стана ясно, че диалогът между двете партии никога не е секвал. Междувременно бившият президент Първанов побърза да осветли защо точно се е обадил на Бойко Борисов.

„Смятам за нормално в най-тежкия момент, в условия на най-тежка политическа криза, да има отворени линии за диалог на хора от политиката, които са на различни идеологически позиции и опоненти, каквито сме ние с Борисов. Трябва да има диалог от двете страни на барикадата”, коментира той пред медиите.

Каквито и да се обясненията обаче, АБВ едва ли ще натрупа дивиденти от тях. Гневната маса на жълтите павета няма да хване вяра на патетични опозиционни заявки след осветления сговор между ГЕРБ и АБВ.