Ад! 48 градуса жега мори Австралия

Актуални новини
12:50 - 02 Декември 2020
3036
Ад! 48 градуса жега мори Австралия

Температурни аномалии регистрира Австралия през последните дни на ноември. Живакът в страната на кенгуруто счупи рекорда за най-горещо и за най-студено време едновременно от 162 години насам, разказа пред Lupa.bg българинът Румен Матеев, който от години живее там.

Цели 48 градуса по Целзий е скочила температурата в края на ноември, като в различните области на континента варира между 42C и 48C.

“Това е абсолютен рекорд, откакто въобще има замерване на температурата, най-горещият ноември в историята. А лятото едва сега започва  - 1-ви декември е началото на лятото тук”, сподели Румен Матеев.

Най-големите опасения на хората в Австралия са, че след месец, когато лятото е в разгара си, на острова ще е още по-напечено. По-притеснителното обаче е, че температурните амплитуди са огромни, а това е истински бич за здравето на населението.

„Освен най-високи температури в историята, през ноември бяха измерени и най-ниските – около минус 3-4 градуса. Онзи ден само за час-два температурите паднаха с близо 30 градуса. Хората са като ударени с тухла, непоносимо е”, разказа още Румен Матеев.

Българинът се оплака, че има и нощи, когато живакът не слиза под 30 градуса по Целзий.