АД! На 1000 км от София беснее Covid, устойчив на ваксините

Общество
09:10 - 03 Март 2021
9187
АД! На 1000 км от София беснее Covid, устойчив на ваксините

Корона адът продължава! „Нигерийски” щам на китайския вирус е открит в Северна Италия в град Бреша в провинция Ломбардия, само на 1000 км от София. Това съобщава агенция ANSA с позоваване на председателят на Италианското общество на вирусолозите и директор на микробиологичната лаборатория Арналдо Карузо, предава БГНЕС.

Според специалиста този щам се характеризира с мутации, срещу които сегашните ваксини могат да бъдат неефективни. Карузо не разкри други подробности за характеристиките на открития щам на коронавируса.

Появата на нов щам на коронавируса в Нигерия стана известна в края на декември. Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е открит нов вариант при изследване на проби от двама пациенти, събрани в нигерийския щат Осун.

По-рано, в средата на декември, във Великобритания беше открита мутация на коронавируса - VUI-202012/01. По-късно стана известно, че тя се разпространява с 56-70 процента по-бързо от източника. Предполага се също, че този щам е по-вероятно да причини смърт при пациентите.

- Австралия ще удължи международното затваряне на границите с поне три месеца до средата на юни, продължавайки доброволната изолация на страната, за да се предпази от коронавируса. Здравният министър Грег Хънт заяви, че здравните служители са посъветвали правителството да предприеме тази мярка заради това, че "ситуацията с Covid-19 в чужбина продължава да представлява неприемлив риск за общественото здраве в Австралия, включително появата на по-силно заразни варианти".

В резултат строгият граничен контрол ще продължи до 17 юни. Пътуващите до страната трябва да похарчат хиляди долари, за да преминат 14 дни в хотелска карантина след пристигането си

Австралия постигна относителен успех в овладяването на разпространението на коронавируса, като малко по-малко от 29 000 случая са регистрирани при население от 25 милиона и вече съществуват малко ограничения.