Ад за бисексуално ченге след като се разкри пред тв

Новини
20:47 - 08 Юни 2022
11930
Ад за бисексуално ченге след като се разкри пред тв

Петромир Генчев е бисексуален мъж, полицай и основател на новосформирания „Синдикат на служителите в МВР за равенство и интеграция“. Преди три седмици той застана пред една от националните телевизии смело с името и лицето си, за да защити своята кауза, а именно – борбата с дискриминацията в редиците на МВР.

„От много време искам проблемът да се постави на масата – 30 години държавата се развива, а МВР си остава същото – не може да работим в една меко казано комунистическа система. Прогресът освен в обществото трябва да бъде и в държавните структури. Смятам, че ние като хора не трябва да се делим, още по-малко заради сексуална ориентация – никой не трябва да има поводи да се притеснява от това какъв е и никой няма право да съди“, споделя смелият мъж.

Идеята за Синдикат на служителите на МВР за равенство и интеграция е организацията да защитава правата на хората с различна сексуална ориентация в системата на МВР.

„Това е тема табу в системата“, обяснява Генчев. Той няма представа колко точно са гейовете измежду униформените в МВР, но се надява много служители да се присъединят към организацията, която се опитва да учреди.

Засега желание за членство в синдиката са заявили 7 души, които са хетеросексуални мъже, толерантни към различните.

„Искаме среща с ръководството, като не е задължително да е със самия министър. Да седнем, да разясним проблема, да стигнем до основите му и заедно да измислим решения, които да работят и за двете страни“, казва полицаят от Враца.

Синдикатът планира различни инициативи, чиято цел е промени в нормативната уредба, промени в частност в Закона за МВР и за спазване на европейските директиви, по които България е страна членка и, разбира се, тяхното интегриране в нашето законодателство.

Дни след тв интервюто животът на Петромир се променя драстично.

„Не съм очаквал добри отзиви, именно защото сме малък град, но не съм очаквал и такава реакция на омразата – хората ме отбягват, сочат с пръст мен и семейството ми, непоносимо е.

Преди това не се и знаеше, а и никой не се интересуваше от другия, но след медийното участие нещата коренно се промениха.

Изведнъж сякаш падна една завеса и се показаха истинските лица на всички хора“, обяснява куражлията.

В момента Петромир е в отпуск, но отзивите, които чува от свои колеги, са страховити.

„Обидно ми е дори да коментирам ситуацията – хора, с които до вчера сме работили рамо до рамо. Нека да си живеят своя живот и да си мразят свободно, щом са избрали това за себе си. Има толерантни колеги, които включително ме поздравиха за смелостта, която съм проявил. Те са хора, които се интересуват от това какъв човек си, а не с кого си лягаш. Интересува ги дали си добър човек, дали си отговорен, дали може да се разчита на теб. Така трябва да е при всички“, споделя Генчев.

За себе си той е решил да се премести в София.

„Не мога да остана да живея тук с моето семейство, не искам децата ми да стават жертва на тормоз, само защото баща им се е осмелил да заяви, че е бисексуален“.

А и евентуалното преместване в столицата ще е от полза за бъдещата му работа, която според него ще е обвързана с повече институционални срещи.

„Миналата година за първи път присъствах на София прайд, но от професионална гледна точка – бях командирован като охрана.

Тази година ще участвам в София прайд в лично качество като свободен човек, който подкрепя този марш на демокрацията и свободата.

Смятам, че трябва да има повече такива инициативи. Не може обществото да продължава да стои в своята черупка – трябва да се знае, че има различни хора, свободни хора, които не ги е страх да го покажат, а това е най-доброто събитие, което може да покаже всички тези ценности“, обяснява полицаят.