АДЪТ Е В ГЪРЦИЯ: Пепел като сняг се сипе над страната (СНИМКИ)

Животни и хора бягат заедно от стихията

Балкани
21:56 - 23 Август 2023
9615
АДЪТ Е В ГЪРЦИЯ: Пепел като сняг се сипе над страната (СНИМКИ)

Току-що излязох на балкона, пълно е с пепел и миризмата на дим е много силна. Очите ми сълзят. Това разказва, жителка на атинското предградие Илио.

В сряда горски пожари избухнаха и близо до гръцката столица, след като от събота горят с пълна сила и са извън контрол в североизточна Гърция. Мащабен е огненият фронт в района на планината Парнита до Атина, а облаци дим покриха Акропола.

Властите в столицата започнаха евакуация на няколко района, а местните разкриват, че нямат възможност да отворят прозорците си заради смога и ако трябва да се излезе, ще го направят с маска.

Заради огнения ад гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика лидерите на политическите партии и депутатите на извънредно заседание в парламента.

“Условията остават трудни, а в няколко случая екстремни. Всички сили на Гражданска защита остават в готовност и се борят с пожарите”, каза говорителят на пожарната Йоанис Артопиос. Той допълни, че 202-ма пожарникари, подкрепени от доброволци, заедно с 65 превозни средства и 15 самолета, някои изпратени от Швеция и Германия, са се борили с огъня на около 20 км северно от Атина, близо до село Фили в подножието на планината Парнита.

Пожарът нанесе щети на къщи в северозападния атински квартал Мениди, който също е близо до военен лагер.

“Много хора не искат да напускат домовете си. Намерихме някои възрастни хора, които бяха припаднали в собствените си дворове”, каза Никос Кунтромихалис, ръководител на Гръцкия червен кръст. Спешни екипи са лекували няколко жители за изгаряния и респираторни проблеми.  

Димът от стотиците бушуващи пожари вече се е разнесъл на над 80% от територията на Гърция, а микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в страната, пише гръцкият в. “Катимеринищ.

“Североизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море”, заяви директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

Според местни медии облаци дим са достигнали до Малта и Сицилия.

“Това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които сме виждали през последните години”, обясни пък директорът на Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардос.

Четири бяха активните пожари в района до Александруполис в сряда. Вятърът леко утихна, но огненият фронт продължаваше да гори в няколко села, чиито жители са евакуирани. Бреговата охрана обяви, че патрулни лодки и частни плавателни съдове са евакуирали стотици хора по море от плажове близо до Александруполис.

Поне 26 души загинаха в района, повечето от които са бежанци.

“Всички сме готови с една чанта в колата, по цели нощи седим и очакваме момента, в който ще ни кажат да напуснем града, магистралата е затворена в момента, отварят я на 5-10 минути. Пепел пада отвсякъде като сняг”, заяви Галя Бакалова, жител на Александруполис, пред БНТ.

Тя допълва, че въздухът в района все още е токсичен.

От Червения кръст предупредиха, че е застрашено оцеляването на дивите животни, тъй като “домовете” са им унищожени и намирането на храна в изгорените гори е почти невъзможно.

Запалиха се села край Чанаккале, тече евакуация

Голям горски пожар избухна и в района на Чанаккале, Западна Турция, съобщават местни медии. Огънят достигна девет села и не може да бъде потушен заради вятъра. Пламъците бушуват на площ от 1500 хектара.

В гасенето по въздух участват 26 хеликоптера и осем самолета. 3 хиляди огнеборци и доброволци се борят с разразилата се огнена стихия.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа съобщи, че близо 50 души, засегнати от дима, са потърсили помощ в болница. Няколко селища са евакуирани заради пламъците, пише БТА.

Следобед в сряда спешните служби казаха, че са постигнали напредък в овладяването на мозайка от пожари, които образуваха облаци дим над популярната крайбрежна ваканционна дестинация.

Заради огъня бе затворен проливът Дарданели, превантивно е спряно движението по пътищата в региона. Повече от 100 товарни кораба чакаха да преминат в сряда през пролива, който беше затворен до второ нареждане, за да могат хеликоптери и други самолети да събират вода, за да помогнат за потушаването на пламъците,

Протокът Дарданели свързва Егейско море с Мраморно море и е популярна туристическа дестинация, тъй като е и мястото на древните руини на Троя. Проливът също така обслужваше кораби със зърно, които Украйна изпрати, преди Русия да се оттегли от военното споразумение миналия месец.

Турция се опитва да модернизира службата си за спешно реагиране, след като през 2021 г. беше обхваната от изключително разрушителни пожари по южното и западното крайбрежие, отбелязват западни издания.