Адът: Лавина погреба петима

Актуални новини
19:09 - 08 Март 2020
4212
Адът: Лавина погреба петима

Петима туристи загинаха в лавина в австрийския район Дахщайн днес по време на преход със снегоходки, съобщи полицията на провинция Горна Австрия, цитирана от световните агенции.

Лавината, причини за която не са известни, се е свлякла на 2800 метра надморска височина, отбелязва Франс прес. Трагедията е станала около 9:30 часа местно време (10:30 часа българско). Очевидци разказват, че целият склон се е свлякъл.

Телата на петимата, които са били част от група спортисти от Чехия, са свалени от планината Дахщайн в селото Халщат за разпознаване, уточни говорител на полицията.

Планински спасители са били все още на мястото на трагедията по обяд днес, подкрепени от шест хеликоптера от други австрийски райони.

През януари 60 жители на град Рамзау-ам-Дахщайн избегнаха друга голяма лавина, която причини значителни щети, но нямаше жертви.

Планинската спасителна асоциация отчете в сряда, че сравнително малко хора са загинали от лавина този зимен сезон - за периода 1 ноември 2019 - 1 март 2020 загиналите са шестима, допълва ДПА.