Адът на пътя става по-страшен - идва бум на шофьори без книжки

Шофирането задължително в мъгла и по магистрала било неприложимо за половин България

У нас
17:10 - 12 Юли 2019
16973
Адът на пътя става по-страшен - идва бум на шофьори без книжки

Идва бум на шофьори без книжки и на фалшифицирани документи на водачите. Шокиращата прогноза направи шефът на Съюза на българските автомобилисти Ивайло Славков.

Причината е готвеното увеличение на цената на шофьорските курсове, която както Lupa.bg ще стигне близо 1000 лева. „Увеличението на таксата за шофьорските курсове ще доведе до това хората от малките градчета да започнат нелегално да карат“, убеден е експертът.

От съюза са на мнение, че увеличение на часовете за кормуване от 31 на 45 е прекалено и ако промяната се приеме в Народното събрание идната сряда, готвят масови протести.

"Вместо да се повиши качеството на обучението, то ще спадне, защото много хора все още шофират без книжки, защото им е скъпо, но тогава съвсем ще се откажат“, твърди експертът. Според него е съвсем приемливо часовете да са 35-36 часа, като се позова и на данни от целия ЕС, в който средно кормуването е 30 часа. 

Шефът на СБА развенча и мита, че бъдещите шофьори трябва да се учат задължително и на каране на мъгла и при други трудни условия. Според него това е напълно неприложимо на много места.

В момента също е препоръчително да се шофира по автомагистрала и извън града, но ако се направят задължителни тогава, те ще станат неизпълними за една голяма част от България, убедени са професионалните автомобилисти.