АДЪТ В ТУРЦИЯ: 12 са вече жертвите на горските пожари

Стотици селскостопански животни също са загинали в огъня

Свят
20:02 - 22 Юни 2024
3204
АДЪТ В ТУРЦИЯ: 12 са вече жертвите на горските пожари

Горският пожар, разразил се през нощта в четвъртък и петък, обхвана няколко села и махали, уби 12 души и стотици животни и рани десетки хора в окръг Диарбекир и Мардин, в Югоизточна Турция. 

Пожарът, който започна в полски стърнища, се разпространи бързо запади силния вятър огромните жеги в района, съобщиха официални лица в петък.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа публикува на X информацията, че 12 души са били убити. Около 80 други са ранени и са на лечение в местните болници, като шестима, от тях са интубирани и са в тежко състояние, с риск да живота.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че властите са започнали разследване на причината за пожара. Стотици селскостопански животни също са загинали в огъня, според съобщенията.

Сред загиналите има и овчари, които са се опитвали да спасят добитъка от стихията на огъня.

Групи за защита на животните разпространиха снимки на множество изгорени и тежко ранени овце и кози, които все още чакат ветеринарна помощ по полетата.

Местните медии съобщиха, че турските власти успешно са овладели огнената стихия.

Поради изключително високите температури, които на места са с 10 градуса над нормалните за сезона, в цяла Турция има множество пожари тези дни.

В северозападна Турция пожарникарите се бореха с горски пожар близо до град Айвачък в провинция Чанаккале, съобщи държавната Анадолска агенция (АА). Няма пострадали, но властите евакуираха малкото село Чамкьой като предпазна мярка, съобщава агенцията.

Това беше един от няколкото горски пожара, които избухнаха в провинция Чанаккале през последната седмица на фона на силни ветрове и парещи летни температури. 

Протокът Дарданели също беше частично затворен на моменти, заради огромните кълба дим от пожарите, които затрудниха корабоплаването през седмицата.

Пожари имало почти във всички турски егейски провинции, Айвалък, Измир, Айдън и Мугла. Огнеборците се борят с огнената стихия с помощта на самолети и наземна техника. 

Турция претърпя 74 горски пожара досега тази година, които са опустошили 12 910 хектара земя, според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).