Adijo*, Мелания: Джил Байдън е новата стопанка на Белия дом

Първата дама на САЩ среща новоизбрания президент в най-голямата му лична трагедия

Свят
21:17 - 07 Ноември 2020
13362
Adijo*, Мелания: Джил Байдън е новата стопанка на Белия дом

Джил Байдън, съпругата на новоизбрания щатски президент Джоузеф Байдън, е новата стопанка на Белия дом от януари 2021 г. след предстоящата инагурация на държавния глава. Тя обаче далеч не е непозната за американците, след като в продължение на цели 8 години бе втората първа дама по време на мандата на Барак Обама. 


На аудиенция при Папа Йоан Павел II, април 1980 г. 

69-годишната Джил ще продължи да работи, както и сега, по академичните си дейности и се предполага, че ще се заеме с различни образователни програми, щом се нанесе в офиса си в Белия дом. 

През 1972 г. Джо Байдън се сблъсква с немислимото - младата му съпруга и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа, а той остава сам да отгледа двамата си малки сина, и двамата ранени при инцидента.

Появява се Джил Джейкъбс, която е родена през 1951 г. и е израснала в предградията на Филаделфия. Баща й се издига в банковата сфера от касиер до президент, а майка й е домакиня.

Джил беше в процес на развод с първия си съпруг, когато срещна Байдън, вдовец, който пътуваше ежедневно от Делауеър до Вашингтон, където той служи като американски сенатор.

Двойката сключва брак през 1977 г. и тя стана "мама" на синовете му Хънтър и покойния Бо. Байдънови имат дъщеря Ашли, която е родена през 1981 г.

Докато отглежда семейството си, Джил Байдън получава и две магистърски степени. Тя има и докторска степен и сега преподава в Общинския колеж в Северна Вирджиния. Оттогава двойката е преминала през две неуспешни президентски кампании, осемте му години като вицепрезидент, смъртта на Бо Байдън след битка с рака - и сега, успешна кампания в Белия дом.

Джил Байдън пое ролята на втора дама през 2009 г., когато съпругът й стана вицепрезидент на Барак Обама, участвайки във високопоставени събития с първата дама Мишел и развивайки удобен стил на публично говорене.

По време на третата надпревара на съпруга си за Белия дом, Джил беше един от най-ефективните и силни негови заместници. Тя провеждаше неуморна кампания, кръстосвайки щатите за ранно гласуване Айова и Ню Хемпшир и бойни полета като Флорида и Мичиган.

Първата снимка след избирането на Байдън, публикувана от Джил в Туитър

*Чао (жарг.) - от словенски