Административни е-услуги вече и през мобилен телефон

Новото решение оптимизира разходите на държавата и бизнеса

Новини
17:01 - 27 Юни 2019
2062
Административни е-услуги вече и през мобилен телефон

Достъпът до Единния портал за електронните административни услуги (https://egov.bg/wps/portal/), поддържан от агенцията, вече е възможен и с персонален облачен и мобилен квалифициран електронен подпис, който може да се използва от всяка точка на света с достъп до интернет.

Това е казал Атанас Темелков, председател на Държавна агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/, при представянето в реално време на достъпа до е-услуги през мобилно устройство, съобщиха от агенцията. Електронната идентификацията, за която напоследък често се говори, вече ще става лесно и достъпно през мобилно смарт устройство, е допълнил той. Приоритет на електронното управление са услугите за гражданите и бизнеса. До 2023 г. те трябва да имат централизиран достъп по електронен път до над 850 електронни услуги, е обяснил Темелков.
Гражданите и бизнесът вече могат да взаимодействат изцяло цифрово с администрациите - през Системата за електронно връчване. Близо 19 000 са регистрираните потребители в системата. От тях повече от 90 са фирми, над 700 са администрации, се посочва в съобщението.

Основните регистри и системи на централната администрация вече са свързани - през средата за обмен на данни между регистрите - RegiX. Там се извършват 165 типа справки от 62 регистъра на централни администрации. Над 2 000 000 транзакции за достъп до удостоверителна и справочна информация се предоставят средно на месец през RegiX. Половината от тях са за нуждите на държавната администрация.

Системата реално спестява време и усилия за получаване, проверка и обработка на данните. Възможната годишна икономия в средства от фонд "Работна заплата" възлиза на близо 5 000 000 лв.