Адска воня в Пловдив , РИОСВ проверява

Общество
16:12 - 10 Септември 2024
1254
Адска воня в Пловдив, РИОСВ проверява

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив извърши проверка на торохранилището в село Маноле, което се подпали в неделя. И до днес пловдивчани продължават да засипват институциите със сигнали за непоносима смрад. 

При проверката, извършена вчера е констатирано, че пожарът е засегнал около 10 дка, на които е разположено торохранилището към животновъден обект за отглеждане на патици (мюлари) в селото, който е стопанисван от „Елит-2095“ ЕООД. Постелята от торова маса, която гори и тлее, представлява смес основно от суха слама и фекална маса от отглежданите животни. По информация от представителя на фирмата-оператор на обекта теренът е специално обособен за съхранение на торова постеля.

За да се проследи спазването на изискванията за експлоатация на торохранилището екоинспекцията е подала информация за сигнала и констатациите от проверката към Областна дирекция по безопасност на храните с искане за предприемане на действия по компетентност.

Екоинспекцията e изискала да бъде информирана за резултатите от проверката и предприетите мерки в случай на установени нарушения в дейността на торохранилището с цел ограничаване на неприятните миризми, за които бяха подадени сигнали от граждани.

От РИОСВ следят показателите на двете автоматични станции за мониторинг на атмосферния въздух в Пловдив и публикуват информацията в ежедневния бюлетин на сайта си. В дните от възникването на пожара досега не са констатирани превишения на нормите за качеството на контролираните показатели.

От страна на Пожарната са били предприети незабавни действия по ограничаване и потушаване  на пожара, районът е обезопасен, а при възникналата аварийна ситуация няма пострадали хора.